Un număr de 21 de persoane au fost puse sub acuzare, iar 20 au fost reţinute, miercuri, în cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani în Bihor. Acuzaţiile aduse suspecţilor sunt, după caz, de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă ilegal, uciderea animalelor cu intenție fără drept, fals, uz de fals și favorizarea făptuitorului.

Potrivit unei informări transmise, miercuri seara, de Poliţia Bihor, măsura a fost dispusă de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bihor într-un dosar penal aflat sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.

În cursul zilei de joi, cu toţii vor fi prezentaţi în faţa procurorului, care va decide dacă împotriva lor se impune luarea unor măsuri preventive. 

Arme și trofee din căprioare și cerbi 

Reprezentanţii Poliţiei Bihor nu au comunicat cine sunt persoanele reţinute, însă au arătat că măsura a fost dispusă într-un caz în care, în luna septembrie, poliţiştii şi procurorii din Salonta au desfăşurat 17 percheziţii domiciliare, toate în Bihor, la 17 persoane fizice, dar şi la o persoană juridică, pentru acuzaţii de braconaj, uciderea animalelor, cu intenţie şi fără drept, uz de armă fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

"În perioada 1 ianuarie 2019 - 19 iulie 2023, cele 17 persoane fizice, din judeţul Bihor, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, ar fi efectuat acte de braconaj, într-un fond cinegetic din judeţul Bihor", se arăta în comunicatul transmis la vremea respectivă de poliţişti.

"Captura" anchetatorilor a fost impresionantă: două arme lungi, neletale, deţinute ilegal, 38 de arme lungi de vânătoare, deţinute legal, şi 8 arme neletale deţinute legal. Au mai fost descoperite şi indisponibilizate 2.877 de elemente de muniţie letală, deţinută legal, 2.809 elemente de muniţie neletală deţinută legal, 117 elemente de muniţie letală, deţinută ilegal, 469 de elemente de muniţie neletală, deţinută ilegal, 103 trofee din specia căprior, 14 trofee specia cerb comun, şapte trofee specia mistreţ, un trofeu specia vulpe, un trofeu specia urs, 762 de autorizaţii de vânătoare (anchetatorii urmând să verifice câte dintre ele erau reale), două sisteme de ochire pe timp de noapte şi un laptop. 

Gloanţe la intimidare

BIHOREANUL a aflat, atunci, că majoritatea descinderilor, 11, au avut loc în comuna Tinca, 7 dintre ele chiar în localitate, iar fondul cinegetic în care se bracona este cel denumit 38 Lunca, administrat de Asociaţia de Vânătoare Tinca şi întins pe raza mai multor localităţi.

Ancheta a pornit în urma unui incident şocant produs în seara de 12 iulie, între doi vânători din Tinca, Nicolae Sarca, patronul unei cunoscute firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii, şi consăteanul lui, Alexandru Merge. Cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului, iar Merge a sunat la 112. 

Nicolae Sarca a fost reţinut atunci pentru 24 ore, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj şi ameninţare, iar în timpul cercetărilor, oamenii legii au aflat că fondul de vânătoare din zonă, preferat de numeroase notabilităţi orădene, este un "rai" al braconierilor. Mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale, la mica înţelegere cu şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Ştefan Dulău, fost consilier județean PSD, şi paznicul de vânătoare Valentin Gliţă, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii.

Astfel, cercetările s-au extins şi pentru infracţiuni de uciderea animalelor cu intenţie şi fără drept, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Printre cei "călcaţi" la percheziţii s-au numărat Nicolae Sarca, fratele său (şi el om de afaceri), dar şi cel care a sunat la 112, Alexandru Merge, administratorul fondului, Ştefan Dulău, şi paznicul Valentin Gliţă. Atât ei, cât şi alte încă 16 persoane, au ajuns acum în Arestul Poliţiei, pentru 24 ore. 

Polițiștii bihoreni au avut sprijin de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!