Numărul persoanelor care au decedat în urma cutremurelor petrecute luni în Turcia și în Siria depășește 20.000, potrivit celor mai recente date furnizate de autoritățile din cele două țări și citate de presa internațională.

Totodată, echipe de salvare încearcă să găsească supraviețuitori. Joi, agenția turcă Anadolu a anunțat că un bebeluș de șase luni a fost scos în viață de sub dărâmături la 82 de ore după petrecerea seismelor.

Un clip cu momentul scoaterii copilașului de sub rămășițele unor clădiri din provincia Adiyaman din sud-estul Turciei a fost publicat pe contul de Twitter al agenției Anatolu. 

De asemenea, salvatorii din Republica Moldova plecați în misiune în Turcia au reușit să scoată un băiețel în vârstă de trei ani de sub ruinele unui bloc pus la pământ de cutremurul devastator produs în urmă cu patru zile. Micuțul a fost, cel mai probabil, protejat de o rudă cu propriul corp.

Și România a trimis zeci de salvatori în Turcia, însoțiți de câțiva câini antrenați pentru misiuni de căutare-salvare. Echipele din România au salvat la rândul lor mai multe persoane, inclusiv un adolescent de 16 ani, a informat Departamentul pentru Situații de Urgență.

În ceea ce privește bilanțul morților, joi seara acesta era de 20.451, potrivit CNN și AFP, citate de presa centrală din România. 

Concret, în Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 17.134 de morți, iar alte 70.347 de persoane au fost rănite, potrivit Agenției turce de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Numărul total al deceselor în Siria urcă la cel puțin 3.317 - dintre care 1.970 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe, și 1.347 de morți în zonele controlate de guvern - potrivit presei de stat siriene, notează Hotnews.ro. 

Conform aceluiași site de știri, șeful ONU pentru asistență, Martin Griffiths, va vizita în acest weekend Gaziantep din Turcia și Alep și Damasc din Siria, afectate puternic de cutremurele de luni, pentru a vedea cum poate fi sporit sprijinul, potrivit secretarului general al ONU Antonio Guterres, citat de The Guardian. Guterres a insistat pentru mai mult acces la ajutor în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție.

„Drumurile sunt avariate. Oamenii mor. Acum este momentul să explorezi toate căile posibile pentru a obține ajutor și personal în toate zonele afectate. Trebuie să punem oamenii pe primul loc”, a spus secretarul general al ONU.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!