Primăria Oradea depune, vineri, documentaţiile pentru reabilitarea termică a 15 blocuri şi 9 unităţi de învăţământ cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea totală a proiectelor, care au şi fost aprobate joi de Consiliul Local Oradea, se va ridica la circa 26 milioane euro.

20 milioane euro pentru şcoli...

Municipalitatea orădeană poate obţine pe două axe diferite de finanţare prin PNRR fonduri pentru renovarea şi eficienţa energetică a clădirilor aflate în proprietate publică şi, separat, în proprietate privată. Axele de finanţare se deschid din 1 aprilie.

În ceea ce priveşte imobilele proprietate publică, judeţul Bihor are alocat un buget de 26,8 milioane euro, fapt pentru care administraţiile locale sunt în competiţie pentru atragerea fondurilor. "La nivelul municipiului Oradea, am stabilit că în această primă fază vom depune proiecte pentru 9 unităţi de învăţământ din oraş", a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lista aprobată joi de Consiliul Local Oradea cuprinde cele două clădiri ale Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Şcoala Gimnaziala Oltea Doamna, Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Grădiniţa nr. 41, Grădiniţa Nr. 52 şi Creşa Nr. 3.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 20 milioane euro fără TVA, din care valoarea eligibilă este de 15 milioane euro. "Pentru că ghidul de finanţare ne permite o valoare maximă de 440 euro / mp, diferenţa va fi suportată de municipiul Oradea", a precizat Birta.

... şi 6 milioane euro pentru blocuri

În ceea ce priveşte imobilele aflate în proprietate privată - în cazul cărora, prin PNRR, judeţul Bihor ar putea accesa în total 21 de milioane de euro - municipalitatea orădeană îşi doreşte reabilitarea a 15 blocuri de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. "Am ales să reabilităm blocurile de pe acest bulevard pentru că este într-un amplu proces de modernizare", a spus primarul.

Blocurile incluse în program sunt: D21, D23, D31, U25, U27, U35, U37, C39, C41, D49, D51, U45 şi U47 din Bulevardul Dimitrie Cantemir.

La acestea se mai adaugă blocurile PB 3 din strada Lugojului 9 şi PB5 din Lugojului 11.

Potrivit edilului, investiţia totală se ridică la 30,3 milioane lei, echivalentul a 6 milioane euro. În cazul construcţiilor aflate în proprietate privată, plafonul maxim al sumei pe care o suportă finanţatorul a fost limitat la 200 euro / mp. Potrivit lui Birta, dacă va fi cazul, se vor purta discuţii cu asociaţiile de proprietari pentru suportarea diferenţei alături de Primărie. 

Oradea va amenaja 31 de staţii de încărcare electrică

Pentru a putea atrage fondurile necesare reabilitării acestor clădiri, potrivit ghidului de finanţare, municipalitatea este obligată ca pentru fiecare 2.500 metri pătraţi de suprafaţă reabilitată să amenajeze o staţie de încărcare electrică în valoare de 25.000 euro, fără TVA.

Astfel, pentru reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea publică, bugetul local va trebui să amenajeze 19 staţii, iar pentru cele aflate în proprietate privată, încă 12 staţii.

În total, cele 31 de staţii de încărcare vor însemna o investiţie de circa 755.000 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!