Trei asocieri de firme concurează pentru construirea viitorului spital de boli infecţioase din Oradea. Valoarea mare a lucrării, estimată la 391,8 milioane lei, a făcut ca numărul companiilor interesate de acest proiect să fie mare. Totuși, nici una dintre firmele mari de construcții din Bihor nu participă la procedură.

33 de firme se bat pe lucrare!

„Având în vedere complexitatea lucrărilor, 33 de operatori economici s-au arătat interesaţi, aceştia fiind grupaţi în trei oferte", arată un comunicat al Primăriei Oradea, care enumeră componența asocierilor.

Astfel, la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a înscris asocierea formată din Construcţii Erbaşu, din care mai fac partea asociaţii Terra Gaz Construct şi Concelex şi nouă subcontractanţi (Professional Tech Construct Design, GHP Intelligent System, Cubicon Invest, Mansart Corporate, Romversis Top, Hospital Technical Solutions, Energotransconsult, Termoline şi Topometric Intelligence).

O altă ofertă a fost depusă de compania turcă Guryapi Restorasyon Yaahhut Ve Ticaret, ca ofertant unic, dar având ca terţ susţinător firma AEP Architekten Eggert Generalplaner.

Cea de-a treia ofertă a fost depusă de Precon Transilvania, care s-a înscris la licitaţie alături de asociaţii Bogʼart, Square Birou Arhitectură Urbanism, Addict Engineering, Poliart, Lemacons şi Dacorum Group.

Asocierea are ca şi subcontractanţi firmele Popp & Asociaţii, Amper Proiect, Ergocon, Medical Gazplus, Schindler Romania, Al.Se.Ro., Distrigaz Vest Construcţii, Ro Et Co International, D.Z. Medicale, N Pro ADV, Unilad şi UTI Construction and Facility Management.

Un spital modern...

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare în strada Vlădeasa, care a aparţinut Poliţiei de Frontieră. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea, noua unitate spitalicească a fost gândită astfel încât "să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI".

Construcţia se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi. La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.

Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi şi ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Judeţean Oradea, va avea şi un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

... cu toate facilităţile

Totodată, spitalul va avea şi un compartiment pentru Urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie), cabinet pentru vaccinare şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale, adică sală de conferinţe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenţi etc.

Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete şi săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum şi o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât şi din holul spitalului.

Ideea construirii noului spital de boli infecţioase şi pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020 de Ilie Bolojan, pe atunci primar al Oradiei, împreună cu Florin Birta, viceprimar, şi cu managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Proiectul a obținut finanțare europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență - Componenta 12 Sănătate. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!