În urma recalculării pensiilor pe baza Legii 360/2023, veniturile a 80% dintre pensionarii din Bihor vor fi majorate, spune directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, precizând că recalcularea nu se face și în cazul așa numiților pensionari „speciali”.

Țenț admite, însă, că aproximativ 10% dintre deciziile de recalculare conțin erori, motiv pentru care titularii se pot adresa instituției pentru verificarea dosarelor, înainte de a depune contestații în justiție.

„Scrisoare de liniștire”

Începând de miercuri, 28 august, primele 10.000 de scrisori, dintr-un total de 34.307 de „scrisori de liniștire”, sunt trimise de Casa Județeană de Pensii Bihor, prin Poștă, pensionarilor cărora în urma recalculării pensiilor în baza noii Legi 360/2023 le-au fost stabilite punctaje de pensie mai mici decât cele aflate în plată sau care vor primi în continuare pensia minimă de 1.281 lei și de la data de 1 septembrie, când se aplică această lege.

Anunțul a fost făcut de directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, în cadrul unei conferințe de presă organizate în urma nemulțumirilor unora dintre pensionarii cărora li s-au recalculat drepturile bănești.

Țenț a pus la dispoziția jurnaliștilor scrisoarea semnată de ministrul Muncii și de președintele Casei Naționale, care le arată pensionarilor că „pensia dvs. nu scade, chiar dacă în decizia de recalculare care v-a fost transmisă recent a rezultat o valoare mai mică decât ultima pensie pe care ați primit-o în luna august 2025” și că „în această situație veți primi în continuare pensia mai mare, adică cea pe care ați primit-o anterior recalculării”.

Întrebat dacă a primit, la fel ca directorii tuturor Caselor Județene de Pensii din țară, dispoziția să organizeze o conferință de presă pentru „liniștirea pensionarilor”, Țenț a răspuns că „da, nu are rost să ne ascundem după deget”, același răspuns pozitiv dându-l și la întrebarea dacă „scrisorile de liniștire” presupun cheltuieli suplimentare pentru instituția pe care o conduce.

„Prim-ministrul a cerut ca tuturor pensionarilor cărora nu le crește pensia în urma recalculării să li se trimită o scrisoare din partea Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii. Ea va fi trimisă tuturor pensionarilor cărora nu le crește pensia ori rămân cu pensia minimă de 1.281 lei după 1 septembrie”, a explicat Țenț.

El a explicat că în această situație sunt în Bihor 34.307 pensionari, 10.000 de scrisori fiindu-le deja trimise și adăugând că „sperăm ca până la sfârșitul zilei de azi să le trimitem către Poștă pe toate”. „Este o decizie de transparență și de liniștire a pensionarilor”, a mai spus directorul Casei Județene de Pensii.

Câte pensii cresc în Bihor și cu cât?

Laurențiu Țenț a arătat că în Bihor au fost recalculate 126.761 de pensii aferent lunii iunie, în cazul a 102.169 pensionari rezultând un punctaj mai mare în urma recalculării, ceea ce înseamnă 80% din total, iar în cazul a 24.592 pensionari sumele rezultate fiind mai mici decât cele aflate în plată. 15.893 pensii vor rămâne la nivelul minim, de 1.281 lei, și în urma recalculării.

Creșterea medie a pensiilor în Bihor este de 626 lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 58,511 milioane lei în fiecare lună.

Cea mai mare creștere de pensie este de 5.125 lei (în cazul unui fost director de firmă), iar cea mai mică de 1 leu.

57 de pensionari din Bihor vor avea pensii majorate cu mai mult de 3.000 lei, 1.560 pensionari vor primi lunar pensii mai mari cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 lei, 17.005 pensionari vor avea pensiile mărite cu sume între 1.000 și 2.000 lei, iar 60.366 pensionari vor primi în plus între 100 și 1.000 lei în fiecare lună. Alți 7.188 pensionari vor avea pensii majorate cu până la 100 lei.

Pe de altă parte, Țenț a subliniat și el, la fel cum este evidențiat și în scrisoarea Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii, că nicio pensie nu scade, dar și că pensiile de până la 3.000 lei nu vor fi impozitate.

De asemenea, șeful Casei Județene a precizat că recalcularea a vizat doar pensiile din sistemul public de pensii, nu și pe cele numite popular speciale, adică din sistemul de justiție, din Ministerul de Interne, al Apărării sau altele.

Cum se contestă recalcularea?

Răspunzând unei întrebări formulate de BIHOREANUL, Țenț a explicat și ce trebuie să facă pensionarii care sunt nemulțumiți de recalculare.

„Deciziile de recalculare se contestă în 45 de zile de la primire în instanțele de judecată, dar recomandăm pensionarilor nemulțumiți să vină la Casa de Pensii sau să trimită prin e-mail un mail cu solicitarea de reverificare a dosarelor”, a spus el.

Directorul a adăugat că dacă în urma reverificării se dovedește că recalcularea a fost greșită, pensionarul va primi o nouă decizie de recalculare, iar dacă recalcularea a fost corectă este înștiințat că se menține decizia de recalculare.

„Până acum avem 1.358 de solicitări de revizuire a deciziilor de recalculare și am constatat că au fost și 360 de decizii greșite”, a spus Țenț, afirmând că - în condițiile în care operațiunea de recalculare se face printr-un program informatic - greșelile se explică fie prin erori umane, pentru că funcționarii au introdus în program date greșit, fie prin scăpări ale programului, care „nu interpretează bine datele din dosare”.

Șeful Casei a îndemnat pensionarii nemulțumiți „să vină cât mai repede” cu solicitările de revizuire și i-a asigurat „să aibă încredere că încercăm să le gestionăm cât mai corect și mai rapid, vom încerca să corectăm erorile în cel mai scurt timp”.

De altfel, joi, când directorul Țenț dădea aceste explicații, holul Casei Județene de Pensii Bihor era plin cu pensionari, o parte cerând revizuirea recalculării, iar alții solicitând, ca de obicei, constituirea drepturilor de pensie după retragerea din activitate. De notat că oamenii nu erau însă nervoși, iar funcționarii le dădeau explicații pe înțelesul lor.

Marea și mica recalculare

Noua Lege a pensiilor, 360/2023, prevede două etape de recalculare a pensiilor.

Cea dintâi, numită și „marea recalculare”, constă în recalcularea după o formulă schimbată față de cea prevăzută de Legea 263/2010, în baza unui punctaj mediu anual înmulțit cu valoarea punctului de pensie și ajustat cu un indice anual, stabilit de la an la an prin Legea Bugetului de Stat, marea noutate fiind luarea în considerare a așa numitului punctaj de stabilitate, adică un bonus pentru vechimea și continuitatea contribuției la sistemul de pensii publice.

„Conform Legii 360/2023, noua formulă de calculare a pensiei se face în baza unui punctaj dat de raportul dintre valoarea salariilor încasate de pensionar în timpul activității și cea a salariului mediu valabil în fiecare perioadă din timpul activității; de exemplu, dacă într-o perioadă salariul mediu era de 2.000 lei și a încasat acest salariu, atunci primește 1 punct. Numărul de puncte se înmulțește apoi cu un punctaj de stabilitate, un bonus în funcție de vechimea în muncă, dacă aceasta este mai mare de 25 de ani, până la 35 de ani”, a explicat directorul Casei de Pensii Bihor.

De exemplu, pensionarul primește 0,5 puncte pentru fiecare an peste vechimea de 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 și 1 punct (în ianuarie 2024, valoarea era de 2.032 lei) pentru fiecare an peste vechimea de 35 de ani.

Într-o a doua etapă, după 1 septembrie, va urma așa-numita „mică recalculare”, ceea ce înseamnă că pensionarii care au beneficiat de sporuri pentru care angajatorii au achitat contribuții pot depune la Casele Județene de Pensii adeverințe pentru a beneficia de această a doua recalculare. Este vorba despre venituri din prime, premii și alte sporuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!