În loc să cultive pământul pentru bucate, fermierii s-au învăţat să muncească pentru subvenţii. E mai uşor şi, cu ceva noroc, pot câştiga de la stat mai mult decât din recoltă. Asta dacă nu sunt prinşi cu nereguli!

"Din cei 297 de fermieri bihoreni înscrişi în programul Tomata, 67 au fost excluşi din program din cauza neconformităţilor descoperite", spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Sera de subvenţii

Programul Tomata a fost lansat în 2017 pentru a încuraja producţia de roşii în spaţii încălzite, astfel încât românii să poată mânca roşii autohtone primăvara devreme şi iarna târziu.

Nicolae Hodisan sef Directia de Agricultura BihorÎn Bihor, numărul fermierilor înscrişi în program s-a dublat, de la 121 în 2017, la 297 în 2022. Explicaţia e simplă: cei care reuşesc să vândă 3 tone de roşii produse pe 1.000 metri pătraţi de seră până la 10 iunie primesc o subvenţie de 3.000 euro! Doritorii pot aplica şi pentru al doilea ciclu de producţie, pentru încă 1.000 euro, cu desfacere între 15 octombrie şi 9 decembrie.

BIHOREANUL a aflat că din cei aproape 300 de legumicultori bihoreni, doar 65 ar fi avut în mod normal dreptul la subvenţie. "Cam 80% au rămas în program doar pentru că termenul limită din 10 iunie a fost prelungit până la 1 iulie. Agricultorii s-au plâns de frigul din primăvară", spune directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

67 din 297!

Obligaţi să îşi vândă producţia până la 1 iulie ca să pună mâna pe bani, mulţi fermieri au chemat inspectorii Direcţiei să confirme existenţa recoltei în solar, pentru a putea ieşi la piaţă, deşi se ştiau în neregulă. În mod şocant, un fermier din Sânnicolau Român, cu trei exploataţii de pe care trebuia să încaseze 9.000 euro, a legat cu sfoară roşii coapte, probabil cumpărate, pe plantele încă verzi, pentru a păcăli inspectorii. "Aşa ceva s-a mai văzut doar pe vremea lui Ceauşescu, când se legau merele în pom ca să arate o recoltă mai bună", spune Hodişan.

În apărarea sa, legumicultorul le-a spus inspectorilor că a încercat să aducă la vedere roşiile pârguite pentru a demonstra că le are. "Sunt de la mine din solar", s-a scuzat el.

Odată înşelătoria descoperită, fermierul a fost eliminat din program şi a trecut razant pe lângă o plângere penală. Şi nu e singurul! 67 dintre cei 297 de fermieri bihoreni au fost declaraţi neeligibili.

"Unii nu aveau tomatele coapte nici acum, alţii nu aveau 1.000 metri pătraţi cultivaţi cu roşii, aşa cum şi-au asumat, iar alţii au spus că roşiile s-au îmbolnăvit", explică Hodişan. Adevărul e însă că majoritatea au plantat târziu, fără mari investiţii, în speranţa că roşiile vor creşte şi se vor coace la soare până în iunie. Lucru care nu s-a întâmplat...

În oală cu trişorii

Marcel Maxim fermierMarcel Maxim (foto), din Satu Nou, cultivă roşii de 22 de ani. "Majoritatea au intrat în program pentru subvenţii, că altfel n-ar face niciodată 3.000 euro din roşii. Eu am plantat în 20 februarie, am încălzit solariile non-stop şi am ieşit la piaţă pe 5 mai. Ei, dacă au ieşit în piaţă după 10 iunie, înseamnă că nici măcar nu au făcut foc", spune Maxim.

Omul are convingerea că majoritatea agricultorilor au fentat cumva programul. "Dacă fiecare din cei care au recoltat după 10 iunie ar fi avut 3 tone de roşii la vânzare, ar fi trebuit să fie pline pieţele din Bihor, dar nu sunt. Au produs doar pe declaraţia pe proprie răspundere că au dus roşiile la piaţă", crede bărbatul.

Marcel este revoltat. "Nu vreau să fiu băgat în aceeaşi oală cu trişorii ăştia! Dacă vom fi foarte mulţi, bugetul alocat la nivel naţional o să se împartă la toţi, iar în loc de 3.000 euro, subvenţia ar putea scădea, la fel ca în alţi ani, la 2.800 euro sau mai puţin. De ce, dacă eu am muncit şi altul nu?", întreabă fermierul.

Dar răspunsul e simplu. Pentru că, mai nou, fermierii nu mai trăiesc din recolte, ci din subvenţii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!