Mai mulţi orădeni au ieşit din nou, marţi seara, în centrul Oradiei pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei Covid-19. În jurul orei 20.20, în Piaţa Unirii se aflau circa 250 de persoane, dintre care mulţi adolescenţi, unii susţinând că vor să meargă la şcoală ca înainte de pandemie.

Marţi seara, la protest s-au dus şi câţiva lăutari, care fac din când în când atmosferă, cântând la vioară cu goarnă. Şi de această dată, în rândul manifestanţilor se află, aşa cum a anunţat de luni, luptătorul orădean Alexandru Lungu (UPDATE: Acesta s-a retras de la eveniment, deranjat de posibilele asocieri politice. "N-am venit aici să reprezint nici partidul AUR, nici PSD, nici PNL", a spus sportivul, părăsind apoi Piaţa Unirii)

Se pare că nici în această seară nemulţumiţii nu vor rămâne în centrul oraşului, ci, la un moment dat, vor pleca în marş spre zona Nufărul. 

Mai multe echipaje de poliţie şi jandarmerie au fost mobilizate în Piaţa Unirii. Deocamdată, protestul este unul paşnic. 

IMAGINI LIVE:

UPDATE, 20.40: "Vă rog să evitaţi scandalurile!"

Numărul participanţilor la protestul din Piaţa Unirii a crescut. La fel ca luni seara, la protest participă şi personaje pitoreşti cunoscute orădenilor, cum este "Lupu", un tânăr excentric, care s-a prezentat într-o haină de blană.

La soclul statuii Regelui Ferdinand, mai mulţi lăutari au cântat la viori "Aşa-i românul", primind aplauze din partea protestatarilor. 

Apoi, unul dintre orădenii care s-au implicat şi-n primele proteste anti-mască din Oradea, Andrei Boroş, a enumerat la portavoce doleanţele manifestanţilor. Acesta a spus că orădenii din Piaţa Unirii îşi doresc revenirea la o viaţă normală, fără restricţii care ar fi, de fapt, fără rost, dar şi redeschiderea HoReCa şi a celorlalte domenii afectate de restricţiile din pandemie. 

Tot el a subliniat că "nu facem parte din niciun partid". Totodată, orădeanul a spus că se doreşte ca marţi în Oradea să se desfăşoare un protest paşnic şi civilizat. "Vă rog să evitaţi scandalurile. Nu ăsta este scopul adunării. Dacă observaţi elemente care încearcă să vă provoace, să evitaţi, să ne putem desfăşura această adunare într-un cadru cât mai civilizat şi paşnic", a spus el.

IMAGINI LIVE:

UPDATE, 20.50: Au pornit spre Nufărul

Numărul protestatarilor a crescut la circa 1.000. În jurul orei 20.50, orădenii adunaţi în Piaţa centrală au pornit la pas spre cartierul Nufărul. La portavoce s-a repetat îndemnul spre un marş "civilizat", fără "instigări la ură".

Încă de la pornire, protestatarii au început să scandeze "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!" şi "Libertate!". 

Şi în această seară, coloana de manifestanţi este însoţită de echipaje de poliţie şi jandarmerie pe traseu.

IMAGINI LIVE:

UPDATE, ora 21.10: Din nou, 2.000 de protestatari

Numărul celor care-şi exprimă, marţi, nemulţumirile în stradă a crescut în jurul orei 21 la circa 2.000, cam câţi s-au adunat şi luni seara. Aceştia se deplasează în marş spre cartierul Nufărul. Unii sunt îmbarcaţi în maşini care urmează coloana. Aceştia claxonează sau se folosesc de vuvuzele pentru a arăta că sunt împotriva restricţiilor anti-Covid.

UPDATE, ora 21.20: Protestul continuă

Manifestanţii îşi continuă zgomotos drumul prin Oradea. Nu s-au înregistrat incidente.

IMAGINI LIVE:

UPDATE, ora 21.40: Înjurături pentru Arafat

La un moment dat, manifestanţii au început să scandeze cuvinte injurioase la adresa dr. Raed Arafat, şeful DSU. 

La fel de vocali ca la început, aceştia au ajuns în zona centrului comercial Lotus. Protestatarii ocupă o parte a carosabilului. Ei sunt însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmerie care se asigură că nu vor exista accidente. 

"Nu se mai poate aşa! Ne ţin ca pe câini. Nici pe vremea lui Ceauşescu nu s-a întâmplat aşa ceva", i-a spus o tânără reporterului BIHOREANULUI, iar prietenii din jurul ei au început să scandeze "Bihoru!".

UPDATE, ora 22.20: Din nou spre Centru

La fel ca luni, protestul continuă şi după ora 22, ora la care, conform restricţiilor în vigoare, oamenii ar trebui să rămână în case, cu excepţia urgenţelor.

Orădenii se întorc din zona Nufărul spre centrul Oradiei, scandând în continuare pentru libertate. 

UPDATE, ora 22.40: Moș Crăciun a ieșit la protest

Manifestanţii s-au împuţinat, rămânând circa 1.000, care se îndreaptă înapoi spre Piaţa Unirii din Oradea.

Chiar dacă sunt mai puţini decât iniţial, din rândul protestatarilor nu lipsesc personajele excentrice. Un orădean, spre exemplu, participă la marş echipat într-un costum de... Moş Crăciun. 

UPDATE: Profesoară de... ameninţări

Printre participanţii la protestul anti-măşti şi anti-restricţii Covid se numără şi o profesoară care predă atât în Oradea, cât şi în Bulz, şi care, în noiembrie anul trecut, era cercetată penal de procurori fiindcă n-ar fi purtat masca la ore, ba mai mult a instigat şi alţi dascăli să nu o facă. De asemenea, ea le-ar fi spus părinţilor să nu-i lase pe copii cu măşti la şcoală, arătau procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Profesoara, pe numele ei Anca Hulber, a participat în toamna anului trecut la proteste anti-mască în Oradea.

Marţi seara, la vederea reporterului BIHOREANULUI, profesoara a început să ameninţe şi s-a ascuns, trăgându-şi gluga pe cap. "Dacă apare vreo poză cu mine, vă distrug pe toţi!", a exclamat femeia. 

UPDATE, ora 23.15: Live pe TikTok

Cei care se împotrivesc restricţiilor anti-Covid se apropie de piaţa centrală a Oradiei, locul de unde au plecat în marş în urmă cu mai bine de două ore.

Ei continuă să facă gălăgie, să scandeze "Demisia!" şi "Hoţii!", referindu-se la autorităţi.

Cei mai tineri nu uită să facă scurte video-uri cu atmosfera de la Oradea pentru populara reţea Tik Tok. 

UPDATE, ora 23.25: Protestul, la final

În jurul orei 23.20, orădenii au ajuns în Piaţa Unirii. "Sunteţi minunaţi! Bravo, Oradea! Mâine îl vom avea lângă noi pe deputatul Mihai Lasca", a anunţat la portavoce Andrei Boroş, unul dintre promotorii mişcării anti-mască în urbe. Apoi, mulţimea a început să scandeze, cerând libertate, "Jos Arafat!". 

"Ceea ce nu înţelege presa când întreabă cine este organizatorul (n.r. protestelor) este că organizator este fiecare dintre voi", a mai spus Boroş. 

Tot el le-a cerut orădenilor să meargă "paşnic" acasă, dar alţii au început să scandeze "Nu plecăm acasă!".

Până la urmă, protestul s-a încheiat, iar mulţimea a început să se dispereze, în sunetele de clopoţel ale lui... Moş Crăciun... 

UPDATE 23.35: Mic incident 

Un mic incident s-a petrecut marţi noaptea în Piaţa Unirii. În timp ce majoritatea celor ieşiţi la protest plecau spre case, jandarmii i-au cerut unuia dintre bărbaţi să se legitimeze, căci l-au văzut consumând băuturi alcoolice în timpul adunării publice (lucru interzis).

Bărbatul n-a vrut să-şi spună numele şi nici să-şi arate actul de identitate şi, imediat, în apărare i-au sărit alţi manifestanţi supăraţi că jandarmii au îndrăznit să-l ia la întrebări.

Până la urmă, jandarmii l-au legitimat, dar l-au lăsat să scape cu un avertisment verbal.