Proiecția filmului „21 de rubini” în Marghita, programată duminică la Casa de Cultură, a fost anulată de gazde, iar echipa filmului acuză public că decizia ar fi fost luată de primarul Marcel Sas, la presiunea protopopului ortodox din zonă. Contactat de BIHOREANUL, edilul neagă acuzațiile, pe care le cataloghează drept „inadmisibile”, iar reprezentanții Casei de Cultură au publicat, la rândul lor, o informare potrivit căreia proiecția a fost anulată fiindcă nu se vânduseră destule bilete. 

Lansat recent, filmul „21 de rubini” este scris și regizat de preotul ortodox Ciprian Mega, care slujește la o biserică din Oradea. În lungmetrajul său, acesta se referă și la marile păcate ale bisericii și prezintă un personaj inspirat de episcopul Sofronie Drincec, prezentat la o chermeză.

„Protopopul zonei l-a amenințat...”

Pe pagina de Facebook a filmului „21 de rubini” a fost publicat sâmbătă seara un mesaj către spectatori, în care se detaliează care ar fi fost motivele anulării proiecției programate pentru duminică, de la ora 18, la Casa de Cultură din Marghita. 

Echipa lungmetrajului face acuzații dure, și anume că proiecția nu mai are loc fiindcă primarul ar fi fost „amenințat” că va pierde sprijinul Episcopiei Ortodoxe în alegeri. Amenințarea ar fi fost făcută, potrivit mesajului, de protopopul de Marghita. 

„Dragi Prieteni din Marghita, vă anunțăm cu părere de rău că Primarul localității Dumneavoastră a hotărât anularea proiecției de mâine a filmului «21 de rubini», întrucât protopopul zonei l-a amenințat că va pierde sprijinul Episcopiei Ortodoxe în viitoarea campanie electorală dacă filmul va rula acolo. Când veți vedea filmul, veți înțelege mult mai bine ce-i unește pe acești oameni, însetați de putere, și de ce se tem de acest film parabolă” – este anunțul publicat de echipa filmului. 

Un anunț similar a fost publicat, pe Instagram, de Laura Mega, soția preotului Ciprian Mega, și unul dintre producătorii filmului „21 de rubini”.

Primarul și-a rezervat locuri

Contactat duminică de BIHOREANUL, primarul Marghitei, Marcel Sas (foto), a negat acuzațiile, ba chiar s-a arătat revoltat de ele. Întrebat concret dacă a fost contactat de protopopul ortodox pentru oprirea proiecției, edilul a spus: „Nu! Nu este adevărat nimic! Este inadmisibil acest mesaj, nu știu ce încearcă să facă...”. 

Marcel Sas a precizat, de altfel, că și-a rezervat două locuri la film și plănuia să meargă să-l vadă. Decizia a fost luată, potrivit acestuia, de Casa de Cultură Marghita, în contextul în care s-au vândut puține bilete pentru eveniment. 

Casa de Cultură: Nu s-au vândut destule bilete

Tot duminică, pe pagina Casei de Cultură Marghita a apărut o precizare referitoare la decizia de anulare a proiecției, din cauză că se vânduseră puține bilete. Prețul unui bilet a fost de 30 lei. 

„Stimați producători, scenariști, regizori, actori și alți membri ai echipei de producție, deși dorința de a proiecta acest film în orașul nostru ne-am exprimat-o de la început, ne-am lovit de faptul că până miercuri am avut doar 26 de bilete vândute/rezervate, după cum puteți urmări și în diagrama sălii”, se arată în explicația publicată pe pagina de facebook a Casei de Cultură. 

La eveniment ar fi urmat să asiste și actorul Dorel Vișan, potrivit anunțului inițial. „Faptul că nici Maestrul Dorel Vișan nu a răspuns la apeluri ca să se pună la punct detaliile legate de participarea dânsului la eveniment a fost al doilea lucru care i-a făcut pe cei de la firma de proiecție (n.r. – nu se explică despre ce firmă este vorba) ca să ia în calcul anularea filmului, deoarece dintr-o sală de 320 de locuri să nu reușim să umplem nici măcar 100 dintre ele, riscam să facem un eveniment nereușit, ceea ce nu considerăm că merită acest film”, se mai precizează pe pagina Casei de Cultură. 

Reprezentanții acesteia mai spun și că, pe lângă evenimentul creat pe Facebook pentru promovarea proiecției, aceasta a fost anunțată și duminică, 29 octombrie, la proiecția filmului „Nuntă pe bani”, cu Mircea Bravo, care s-a ținut cu sala plină. 

„Referitor la afirmația că primăria a avut un interes ascuns de a nu proiecta filmul, dorim să vă informăm de faptul că dl. Primar a rezervat 2 locuri încă de săptămâna trecută, când a fost la un film care s-a difuzat cu sala plină, film la începutul căruia am și proiectat trailerul filmului «21 de rubini» și i-am înștiințat și invitat pe cei din sală la film în această duminică.

„Încă odată (!) ne exprimăm regretul de neînțelegerea creată și de faptul că filmul nu a prezentat un interes atât de crescut precum ne-am fi dorit. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim mult spor în activitate”, se încheie mesajul de pe pagina Casei de Cultură. 

Preoții să nu se ducă...

Filmul „21 de rubini” a avut proiecții speciale în multe orașe din țară, inclusiv în Oradea, iar din 3 noiembrie a intrat în cinematografe. 

Lungmetrajul prezintă două povește țesute împreună, prin care regizorul atinge probleme precum corupția în diferitele medii ale societății, inclusiv în biserica ortodoxă. Filmul a fost realizat parțial la Oradea, unde au filmat actori ca Mickey Rourke și Anthony Delon. 

După cum BIHOREANUL a scris, conducerea Episcopiei Ortodoxe a Bihorului şi Oradiei le-a spus preoților bihoreni să nu meargă la film pentru că va părea că-l susțin pe Ciprian Mega, considerat acum un rebel. Mai mult, pentru descurajarea curioşilor, conducerea episcopiei şi-ar fi trimis în fiecare seară câte un reprezentant care să stea la intrarea în Cinematograful Palace, ca să identifice şi să descurajeze preoţii „deviaţionişti”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!