Constructorii au ridicat turla instalaţiei de foraj a viitoarei sonde de extracţie a apei geotermale din strada Meiului, finanţată prin proiectul Nufărul Geotermal. Proiectul vizează trecerea încălzirii cartierului Nufărul I pe un mixt de apă geotermală și va afecta circa 13.500 de orădeni.

Două luni de săpături

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, instalaţia din zona bisericii ortodoxe va fi folosită pentru realizarea unui foraj care va extrage apă geotermală de la o adâncime de aproape 3 kilometri. „A fost ridicată turla instalaţiei de foraj a sondei de extracţie a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri", se menţionează în comunicat.

Săpăturile vor dura două luni şi vor fi urmate de verificări ale forajului. „Înălţimea turlei este de 46 de metri, iar săptămâna viitoare vor începe efectiv lucrările de forare, care vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste şi probe de producţie ale forajului", au transmis reprezentanții municipalității. 

Căldură la scară

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările sunt finanţate prin proiectul Nufărul Geotermal. „Forajul din strada Meiului va fi folosit în proiectul nostru alături de cel existent în strada Depozitelor. Apa fierbinte extrasă va fi transportată în viitoarea staţie geotermală, unde va ceda căldura, care va fi trimisă la scările de bloc din cartierul Nufărul pentru prepararea apei calde şi a încălzirii", a declarat pentru BIHOREANUL managerul de proiect, Daniel Ţigan.

Apa geotermală, epuizată termic, va fi reinjectată. „În cadrul proiectului se vor utiliza două foraje de reinjectare a apei, unul în strada Onisifor Ghibu, altul lângă pasajul peste şoseaua de centură Ciheiului. Intenţia Primăriei este de a menţine zăcământul sub presiune şi a evita epuizarea lui", a explicat inginerul.

Investiția vizează trecerea cartierului Nufărul I pe un mixt de apă geotermală. Aportul acesteia la obținerea agentului termic în Oradea va crește prin proiect de la 5% la 25%, cu efecte asupra calității serviciilor de încălzire și a costului de obținere a acestuia.

Cu ocazia lucrărilor vor fi reabilitate rețelele de termoficare din cartier și se vor înlocui punctele termice din Nufărul I (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) cu 277 module termice moderne, care vor produce apă caldă și încălzire la nivel de scară de bloc.

Trecerea la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală va afecta 13.500 locuitori, respectiv 6.271 de apartamente, instituții și firme din cartier.

Lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, începute în august anul trecut, vor fi executate de asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar. Termenul de predare este de 2 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!