Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, orădeanul Marcel Boloş, a inaugurat vineri, în prezenţa primarului de Oradea, Florin Birta, lucrările la proiectul Nufărul Geotermal pe care l-a promovat în urmă cu 12 ani, când era director în Primărie.
Proiectul lui Boloş
Marcel Boloş a lăudat proiectul în valoare de 15 milioane euro, unic în România, care prevede trecerea încălzirii cartierului Nufărul I de pe gaz pe un mixt de energie geotermală.
"Acest proiect, în premieră naţională, de utilizare a apei geotermale va contribui la independenţa energetică a municipiului Oradea", a declarat ministrul Marcel Boloş.
Numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea", proiectul este actualizarea unei iniţiative mai vechi lansate tot de Boloş în urmă cu un deceniu.
La acea dată, investiţia a fost respinsă de la finanţare de funcţionarii Ministerului Economiei care au apreciat că nu poate fi implementată până la încheierea ciclului bugetar european din 2015.
"Vom consuma mai puţin gaz"
Proiectul, în valoare de 20 milioane euro, din care 15 milioane euro din fonduri nerambursabile, a primit undă verde tot cu concursul lui Marcel Boloş, care, familiarizat cu documentația, a semnat contractul de finanţare în 2020 când conducea ministerul Fondurilor Europene.
"Prin acest proiect aportul de apă geotermală folosită la obţinerea agentului termic va creşte de la 5% în prezent, la 25%. Vom consuma mult mai puţin gaz (n.r. pentru încălzirea oraşului) şi vom polua mai puţin", a spus primarul Florin Birta.
Primarul de Oradea a mai precizat că, prin investiţii similare, municipalitatea vrea să ajungă până în 2030 la performanţa ca jumătate din cantitatea de agent termic furnizată de Termoficare să provină din apă geotermală.
Pe apă geotermală
După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, vizează renunţarea la şapte puncte termice din cartierul Nufărul (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) şi înlocuirea lor cu 277 de module termice la nivel de scară de bloc.
Apa geotermală extrasă din pământ cu ajutorul unui dublet format din două sonde exploatare şi două sonde de reinjectare va ceda căldura în cadrul unei staţii termice care va fi construită în strada Iancu de Hunedoara.
Apa epuizată termic va fi reinjectată, iar agentul termic va fi transmis la cele 6.217 apartamente, instituţiile publice şi agenţii economici din cartierul Nufărul printr-o reţea care urmează să fie construită.
În cadrul investiţiei va fi săpat un foraj nou de apă geotermală, la o adâncime de minim 2.800 metri în spatele bisericii ortodoxe din strada Meiului.
Lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, vor fi executate de asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar în termen de doi ani.
Se înlocuiesc conductele primare!
Tot vineri ministrul Boloş şi primarul Birta au mai vizitat şantierul din zona Ioşia deschis pe platoul de lângă Arena Antonio Alexe în cadrul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor termice din municipiu.
"Dacă în anul 2013, pierderile de agent termic de pe reţea erau de circa 40%, în anul 2023, la finalizarea celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor procentul se va înjumătăţi la 20%, ceea ce va însemna o reducere foarte importantă a consumului de gaz pentru prepararea agentului termic", a declarat primarul Florin Birta.
În cadrul proiectului, implementat deja în proporţie de 35%, se vor înlocui 42,6 kilometri de reţea primară şi 2,6 kilometri de reţea secundară însumând 19 tronsoane de conducte aflate într-o avansată stare de degradare.
Executanţii lucrărilor, reprezentanţi de Igna Construct, vor lucra inclusiv peste iarnă pentru a închide şantierul în 24 de luni astfel încât din sezonul rece 2023 – 2024, la finalul lucrărilor, 90% din reţelele primare ale oraşului să fie deja reabilitate.
Valoarea investiţiei se ridică la 133,97 milioane lei din care contribuţia europeană este de 113,87 milioane lei.