La finalul lunii octombrie, angajaţii RER Vest au început montarea microcipurilor pe pubelele negre (destinate colectării deşeurilor reziduale) ale localnicilor din comuna Sânmartin care deja au semnat contracte cu firma de salubritate.
Campania de instalare a cipurilor se desfăşoară în paralel cu încheierea contractelor cu persoanele fizice de la casele din comuna învecinată Oradiei, pentru că din 1 ianuarie 2025 operatorul va ridica exclusiv deşeurile produse de localnicii care au contracte şi pubele microcipate.
Un sfert, rezolvat
După ce Primăria Sânmartin a decis că de anul viitor toţi locuitorii comunei trebuie să aibă contracte individuale pentru serviciul de salubritate, RER Vest a "descins" în comună cu trei agenţi de contractare în teren, care bat la porţi pentru a le oferi oamenilor ocazia să semneze actele pe loc, şi cu un alt echipaj ce montează microcipuri pe pubelele golite ale celor care deja au încheiat contractele.
Până acum, 25% din cele aproape 5.000 de gospodării ale comunei au semnate noile contracte şi o bună parte au şi pubelele dotate cu microcip, găsind în ele şi sacii pentru deşeurile reciclabile şi calendarul de colectare pentru anul 2025.
Cipurile, active din 2025
Ca reprezentanţii RER Vest să poată monta microcipurile, localnicii din Sânmartin sunt rugaţi să scoată pubelele negre la limita proprietăţii în zilele de colectare pentru fracţia reziduală. Echipele care montează aceste dispozitive au următorul program în teren: lunea sunt prezenţi în satul Sânmartin, marţea în Cihei, miercurea în Cordău, joia în Betfia, Haieu, Rontău şi 1 Mai, iar vinerea în Băile Felix.
Cipurile montate vor fi active, adică vor contoriza golirile de pubele, doar din 1 ianuarie 2025, când vor intra în vigoare noile contracte de salubritate. Locuitorii comunei Sânmartin vor putea semna actele acasă doar până la finalul anului 2024, iar de anul viitor utilajele RER Vest vor colecta deşeurile doar de la proprietăţile unde există un contract valabil.
Orice persoană fizică sau juridică este obligată să deţină contract de salubrizare pentru colectarea deşeurilor, în caz contrar putând fi amendată cu sume între 500 şi 1.000 lei, conform Legii nr. 101/2006.