Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, bihoreanul Marcel Boloş, a anunţat miercuri că a început tipărirea cardurilor de energie, care vor fi acordate persoanelor vulnerabile în două tranșe de câte 700 de lei.

Valabile din 20 februarie

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), ministrul Marcel Boloş şi preşedintele Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan, au efectuat miercuri o vizită de lucru la Fabrica de Timbre din Bucureşti cu ocazia deschiderii procesului de printare a cardurilor de energie.

Odată cu tipărirea şi împlicuirea cardurilor de energie care vor ajunge la beneficiari în cursul lunii viitoare, am început implementarea unei noi măsuri de sprijin finanţate din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional şi prin Programul Operaţional Capital Uman. De această măsură vor beneficia 2,8 milioane de locuinţe din România, în contextul creşterii preţurilor pentru utilităţi şi pentru toate produsele de consum, care îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români", a declarat Boloş.

Potrivit ministrului Investiţiilor, cardurile vor fi distribuite prin Poșta Română în perioada 1 – 28 februarie şi vor putea fi folosite începând din 20 februarie.

Două tranşe de 700 lei

Ajutorul pentru plata facturilor de energie se acordă în două tranşe de câte 700 lei, aferente perioadelor februarie – iunie, respectiv septembrie – decembrie 2023.

Prin intermediul acestor vouchere, în valoare totală de 4 miliarde lei, vor fi sprijiniţi să îşi acopere cheltuielile cu energia circa 4 milioane de români aflaţi în situaţii de vulnerabilitate.

Cardurile de energie (foto jos) vor putea fi folosite la plata facturilor pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

De cardurile de energie pot beneficia pensionarii cu vârstă de minimum 60 de ani şi venituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lună, precum şi beneficiarii de pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, care se încadrează în acest plafon de venituri.

Lista beneficiarilor mai cuprinde copiii şi adulţii încadraţi în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, familiile beneficiare de alocaţii de susţinere şi familiile sau persoanele singure pentru care s-a stabilit dreptul de venit minim garantat cu condiţia ca venitul net per membru să nu depăşească 2.000 de lei.

Criteriile, condiţiile şi modalitatea în care se vor folosi cardurile de energie pot fi consultate mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!