Fostul șef PDL-ist al Casei Naționale de Sănătate, Lucian Duță, a fost condamnat definitiv la 6 ani cu executare, în dosarul în care era acuzat că a primit mită pentru implementarea cardului național de sănătate.

Sentința a fost pronunțată luni de Curtea de Apel București și este definitivă.

G4Media.ro amintește că Duță a fost trimis în judecată de DNA în 2018, pentru luare de mită în formă continuată.

Citând din rechizitoriu, site-ul menționat afirmă că fostul șef al CNS a fost acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrate în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe). 

Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.

„Fostul pedelist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro, arată G4Media.ro.

Cei care l-ar fi denunțat pe fostul șef al Casei Naționale de asigurări de Sănătate ar fi chiar Enache şi Socol.

Prin decizia de luni, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut pedepsa aplicată lui Duţă de Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2020.

Instanța a confirmat inclusiv decizia privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la Lucian Duţă, potrivit Digi24.ro.

Între altele, Tribunalul mai dispusese și instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor lui Duţă, prezente şi viitoare, în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani şi bunurile imobile ce fac obiectul sechestrului).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!