Primăria Oradea a depus joi la Ministerul Energiei un proiect în valoare de 50 milioane euro care vizează reabilitarea a 29 de kilometri de conducte secundare ce deservesc 19 puncte termice din întreg oraşul.

"O concurenţă destul de mare"

Practic, proiectul vizează cea de-a IV-a etapă de reabilitare a reţelelor termice din municipiu.

"Există o concurenţă destul de mare pe aceste finanţări acordate de către Ministerul Energiei. Am încercat să maximizăm punctajul proiectului, aşa că şansele să obţinem finanţarea sunt destul de mari. Cel mai probabil vom şti undeva în vară dacă am reuşit să atragem fondurile solicitate", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş.

Banii ar urma să fie alocaţi prin Fondul de Modernizare al ministerului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, valoarea totală a proiectului depus se ridică la 375 milioane lei, sumă din care valoarea eligibilă se ridică la 248,5 milioane lei, echivalentul a circa 50 milioane de euro.

Valoarea finanţării nerambursabile solicitată prin Fondul de Modernizare este de 246 milioane lei (99% din cheltuielile eligibile) fără TVA, acesta fiind neeligibil.

Conducte vechi de 50 de ani...

În cadrul proiectului depus spre finanţare pe 16 aprilie, municipalitatea orădeană vrea să obţină fonduri pentru înlocuirea a 29 de kilometri de conducte secundare care deservesc 19 puncte termice din tot oraşul.

Conform studiilor care au stat la baza proiectului, actualele reţele, depăşite moral, sunt vechi de circa 50 de ani, izolate prost, cu pierderi de circa 25% şi cu contoare fără posibilitatea de citire la distanţă.

Acestea ar urma să fie înlocuite cu ţevi preizolate, cu coeficient de pierdere termică scăzut, iar branşamentele de încălzire vor fi digitalizate şi vor transmite datele consumului la distanţă.

Municipalitatea orădeană solicită fonduri pentru reabilitarea reţelelor de la punctele termice: 100, 113, 115, 116, 117, 121, 124, 126, 510, 511, 512, 513, 514, 522, 612, 831, 833, 842 şi 849.

Aceste puncte termice alimentează consumatori orădeni situaţi în zone precum bulevardele Dacia, Decebal şi Ştefan cel Mare din cartierul Rogerius, străzile Grigore Erofte, Lăpuşului, Salcâmilor, Ovid Densusianu şi Meşteşugarilor din Ioşia.

La fel ar urma să fie înlocuite reţelele care deservesc puncte termice de pe străzile Anatole France, Lugojului şi Dimitrie Cantemir, din cartierul cu acelaşi nume, străzile Grădinarilor, Prutului şi Eftimie Murgu, din cartierul Velenţa, şi străzile Leonardo da Vinci, Nojoridului şi Alexandru cel Bun din cartierul Nufărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!