Încă 29 de kilometri de conducte aferente unui număr de 19 puncte termice orădene ar putea fi modernizaţi.

"Ar putea începe anul viitor"

Proiectul privind cea de-a patra etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare din Oradea va fi depus de municipalitate spre finanţare la Ministerul Energiei la începutul lunii aprilie.

"Studiul de Fezabilitate al investiţiei a fost finalizat, am obţinut toate avizele şi acordurile necesare şi lucrăm la aplicaţia de finanţare. Aceasta urmează să fie depusă la Ministerul Energiei, printr-un program privind Fondul de modernizare, în prima jumătate a lunii aprilie", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş.

Potrivit acestuia, dacă municipalitatea orădeană va obţine finanţarea solicitată, lucrările efective ar putea începe în cursul anului viitor.

"Finanţările se acordă prin apel competitiv, aşa că am încercat să îndeplinim condiţiile care ne ajută să obţinem cel mai mare punctaj. Anul acesta ar trebui să ştim dacă am atras finanţarea, după care vom organiza licitaţiile pentru proiectarea şi execuţie, iar lucrările ar putea începe anul viitor", a spus Moş.

"Să găsim altă soluţie"

Potrivit Studiul de Fezabilitate al investiţiei, aprobat în şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea, valoarea lucrărilor a fost estimată la circa 375 milioane lei.

Din această sumă, bugetul local îşi va asuma o contribuţie de 129 milioane lei, reprezentând partea neeligibilă a investiţiei, TVA-ul şi contribuţia proprie.

Valoarea mare a proiectului l-a făcut pe consilierul PSD Liviu Sabău Popa să ridice semne de întrebare cu privire la fezabilitatea proiectului. "Decât să investim peste 300 de milioane de lei, mai bine să găsim altă soluţie din energie regenerabilă", a cerut pesedistul.

Liviu Sabău Popa a avertizat că, preţul gazului fiind în continuă creştere, păstrarea sistemului centralizat, care generează deja un preț mare al încălzirii, ar putea aduce în timp orădenii în imposibilitatea de a plăti facturile de încălzire.

"Aceasta este cea de-a patra etapă de modernizare a sistemului. Cu cât va scădea factura pentru încălzire a orădeanului (n.r. - după aceste investiţii)? Ca prognoză, cât va ajunge să coste încălzirea în perioada 2028 - 2023?", a întrebat consilierul local.

Reţelele (oricum) trebuie înlocuite

Chestionaţi, reprezentanţii Termoficare s-au pronunţat în favoarea proiectului promovat de DMPFI.

"Indiferent care va fi sursa de producere a agentului termic (n.r. - gaz, hidrogen, apă geotermală sau altceva), acesta tot prin reţeaua secundară pe care vrem să o reabilităm va trece. Dacă vom reduce pierderile de pe reţele, vor scădea şi costurile cu obţinerea încălzirii", a argumentat directorul Termoficare, Călin Ungur.

Conform studiilor de la baza proiectului, reţelele, depăşite moral, sunt vechi de circa 50 de ani, izolate prost, cu pierderi de circa 25% şi cu contoare fără posibilitatea de citire la distanţă.

Acestea ar urma să fie înlocuite cu ţevi preizolate, cu coeficient de pierdere termică scăzut, iar branşamentele de încălzire vor fi digitalizate şi vor transmite datele consumului la distanţă.

Pregătiri pe când vor fi retrase subvenţiile...

La rândul său, primarul Florin Birta a spus că este greu să prognozeze cât va fi preţul gigacaloriei în Oradea peste 5 sau 10 ani.

Acesta a arătat că preţul va fi influenţat de costul gazului, al certificatelor datorate de Termoficare pentru poluarea provocată de arderea acestuia, inflaţie şi alţi factori. "Nu ştim cât va fi preţul încălzirii în 2030", a spus Birta.

În schimb, primarul a arătat că scopul acestor investiţii este de diminuare a pierderilor de pe reţea şi eficientizare a sistemului astfel încât, peste câţiva ani, "atunci când subvenţiile la încălzire vor fi interzise, populaţia să îşi permită să plătească încălzirea", a zis Birta.

În final, proiectul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au preferat să se abţină.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!