Bărbatul care, săptămâna trecută, a furat două maşini din Oradea, iar cu una a provocat şi un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane, a ajuns în final în Arestul Poliţiei, după ce, duminică, a mai luat un autoturism, tot din Oradea, cu care a plecat la plimbare. Interceptat în trafic de poliţiştii orădeni, bărbatul a încercat să scape, fiind oprit în final în comuna Oşorhei, unde a acroșat două autoturisme parcate. 

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul în vârstă de 52 ani a furat cea de a treia maşină duminică dimineaţă, în jurul orei 8.30. Autoturismul, un Volkswagen Golf, fusese lăsat de proprietar pe stradă, pe Calea Clujului, cu portierele neasigurate și cu cheia în interior.

"Acesta a fost interceptat în trafic, pe strada Calea Clujului din Oradea, de un echipaj de polițiști de ordine publică orădeni, însă a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor și și-a continuat deplasarea, conducând vehiculul respectiv, deși avea anulat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, până pe raza localității bihorene Oșorhei, unde a acroșat două autoturisme parcate", se precizează în comunicatul poliţiştilor. 

Din fericire, evenimentul rutier a fost unul fără victime, dar șoferul a fost reţinut, duminică, pentru 24 ore, sub acuzele de furt în scop de folosință și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană al cărei permis de conducere a fost anulat. 

Luni a fost prezentat la Judecătoria Oradea, unde a fost arestat preventiv pentru 30 zile, măsura fiind dispusă pentru că orădeanul, care se numeşte Alexandru Gabor, e cercetat în alte două dosare penale, pentru celelalte două isprăvi similare, comise în cursul săptămânii trecute.

Marţea trecută, el a furat un Opel cu care apoi a provocat un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane şi avarierea a două autoturisme.

Două zile mai târziu, Gabor a recidivat. El a luat o autoutilitară Dacia Papuc, cu care a fost prins de poliţişti circulând pe strada Transilvanei, motiv pentru care s-a mai ales cu un dosar penal şi a fost "cazat" pentru o noapte în arestul Poliţiei Bihor. 

Închideţi maşina!

În comunicatul transmis, poliţiştii reamintesc proprietarilor de autovehicule ca, la coborârea din autoturism, să scoată cheia din contact, chiar dacă lipsesc doar pentru un timp foarte scurt, căci furtul unei maşini cu cheile lăsate în contact durează doar câteve secunde.

"Unul dintre modurile de operare a hoților de autoturisme este sustragerea autovehiculului profitând de neglijenţa proprietarilor, care pleacă „doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru a acţiona", explică poliţiştii. 

Ca atare, nu lăsaţi cheia în contact nici o clipă, nici măcar atunci când coborâţi să deschideţi poarta pentru a parca autoturismul în curte sau garaj.

"Vă recomandăm ca, la coborârea din autoturism, să scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului nu trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului", sfătuiesc poliţiştii. 

Totodată, este bine să parcaţi autoturismul astfel încât sa fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate, să montaţi un sistem de alarmă antifurt, să shimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia şi să anunţaţi imediat Poliţia dacă v-au dispărut plăcuţele cu numărul de inmatriculare ale vehiculului. 

"La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie să nu fie controlat de computerul de bord", se mai arată în informarea Poliţiei Bihor.