Casele orădenilor din strada Grădina de Fragi au fost demolate pentru a face loc parcărilor pentru locuitorii blocurilor din jur. Demolarea a început la sfârșitul lunii septembrie, iar miercuri după-amiază majoritatea imobilelor erau deja puse la pământ.

Puse la pământ...

Din casa cu etaj de la intrarea pe stradă mai exista miercuri doar parterul, după ce nivelul superior a fost transformat într-o grămadă de moloz.

Cățărat pe rămășițele construcției, un excavator rupea lacom bucăți din pereți, în timp ce un muncitor stropea molozul cu furtunul pentru a reduce cantitatea de praf.

Câțiva bătrânei asistau indignați la scena care probabil le amintea de vremurile sistematizării comuniste. „Mai mare păcatul! Așa case frumoase și trainice nu se mai fac astăzi”, a spus un bărbat

O pensionară cu plase în mâini era și mai revoltată. „Ce vremuri am ajuns! Muncești o viață pentru o casă și, la bătrânețe, vine Primăria și ți-o dărâmă! Bată-i, să-i bată...”, a spus indignată femeia.

Intervenția unei tinere, care a încercat să explice că demolarea se face pentru a amenaja locatarilor din bloc parcări în locul celor dezafectate în cadrul proiectului european de reabilitare a bulevardului Nufărul, nu a făcut decât să toarne gaz pe foc. „Doamne, Dumnezeule, să dărâmi casa omului ca să faci parcare!”, s-a căinat bătrâna.

„Ne-au privit ca pe dușmani!”

Foștii proprietari ai caselor din Grădina de Fragi și-au eliberat imobilele încă din vară și s-au mutat unde au putut. „Ne-am mutat de două luni în Sântandrei. La banii primiți de la Primărie nu ne-am găsit ceva similar în Oradea”, a declarat BIHOREANULUI Florica Florea, proprietara casei cu etaj demolate miercuri de municipalitate.

Fostă profesoară, acum pensionară, Florica Florea e decisă să se adreseze instanței. „O să îi dăm în judecată pentru o dreaptă despăgubire. În spatele Poștei s-a vândut o casă, nu la nivelul casei mele, cu 240.000 euro, și mie mi-au dat 230.000 euro în condițiile în care eu nu doream să vând”, a declarat femeia.

Florea a povestit că reprezentanții municipalității i-au tratat pe expropriați cu ostilitate. „Ne-au privit ca pe dușmani. Inițial, au spus că putem lua ce vrem din casă, pentru ca în final să ne trimită înștiințări să nu luăm nimic. Ne-au și făcut listă cu bideu, chiuvetă, tot... Ne-au transmis să nu lipsească nimic, pentru că vom avea probleme”, a povestit femeia.

„Dezvoltarea” nu are timp și răbdare după sentimentele oamenilor. Miercuri după-amiază, muncitorii lucrau de zor pentru ca amplasamentul să poată fi eliberat de moloz și pregătit, pentru a deveni parcare înaintea sezonului rece.