Administrația Bazinală de Apă Crișuri vrea să atragă o finanțare europeană importantă, de 28,5 milioane de lei, pentru reducerea efectelor generate de secetă, fiind vizate investiții pentru retenția apei pe trei cursuri din Bihor.

Este vorba de valea Salcia (amonte de barajul Șimian I), Ierul îngust și Canalul colector, principalul canal al sistemului de desecare și irigații din Câmpia de Vest, care face legătura între Crișul Repede și Crișul Negru.

Pe toate cele trei cursuri ar urma să se facă lucrări de reprofilare albie, excavații și umpluturi de pământ, toate menite să crească retenția de apă.

În total, lucrările ar urma să se desfășoare pe o lungime de 42,5 km și ar aduce beneficii pentru zonele agricole din vecinătatea localităților Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și Salonta.

„Suntem singura administrație bazinală de apă din țară care are pregătit un pachet de investiții eligibil pentru a fi finanțat prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Primul pas deja a fost făcut, și anume adjudecarea contractului pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Acesta este în valoare de 607.000 lei și este finanțat din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române. După finalizarea SF-ului, vom parcurge toate etapele necesare, astfel încât în vara anului 2025 să vă putem prezenta finalizarea lucrărilor executate. Bugetul estimativ al celor trei obiective de investiții este de 28,5 milioane lei”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Canalul colector va fi parte din această investiție:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!