Una dintre cele mai importante lucrări hidrotehnice din Bihor, barajul Leșu este cu un pas birocratic mai aproape de reluarea lucrărilor de reabilitare.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat că indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor au fost aprobați, prin Hotărâre de Guvern, așa că licitația poate fi lansată. Investiția de 199 milioane lei va fi finanțată cu bani europeni, prin PNRR.

Hotărârea de Guvern nr. 711 a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 iulie, a anunțat marți ABA Crișuri, iar publicarea ei este ultima etapă obligatorie înainte de atribuirea lucrărilor de reabilitare.

„Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu sunt necesare lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani. Așa cum am anunțat încă din această primăvară, suntem tot mai aproape de începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare. În cel mai scurt timp posibil vom demara procedurile aferente achiziției publice de lucrări și ne vom asigura că termenul de execuție de 13 luni se va respecta”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri, potrivit unui comunicat de presă.

Barajul Leșu a fost golit de apă în 2015, din cauza exfiltrațiilor mari. Atunci, ABA Crișuri a demarat lucrările, dar le-a sistat rapid, după ce n-a mai avut bani pentru a le plăti.

Acum, investiția de 199.375.000 lei va fi plătită cu bani europeni, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Imagini cu barajul Leșu, după golirea lui:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!