Scandalul din Săcueni, unde cele mai recente rezultate l-au dat câștigător pe actualul primar UDMR-ist Béres Csaba, care ar avea cu un vot mai mult decât oponentul său de la AMT, Boros David, este departe de a se fi încheiat.

Biroul Electoral Județean a decis, duminică, adică la o săptămână de la scrutin, să dispună renumărarea voturilor în secția din Cadea, unde sunt mai multe buletine de vot decât numărul oamenilor care au fost la vot.

Convins că alegerile din Săcueni au fost fraudate, președintele AMT, Csomortányi István a anunțat că va depune plângere penală.

Să se numere din nou!

BEJ Bihor a anunțat, duminică, pe site-ul propriu, dar fără alte explicații, că a dispus „renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru funcția de primar din secția de votare nr. 196 din cadrul Biroului Electoral de Circumscripție nr. 7 Săcueni”.

Hotărârea semnată de președinta BEJ, judecătoarea Florina Crișan, mai arată că la secția respectivă, aflată în Cadea, nu pot fi închise cheile de control în aplicația destinată introducerii rezultatelor electorale, dar și că Biroul Electoral Central a recomandat, tot duminică, renumărarea buletinelor de vot.

Documentul nu explică de ce trebuie renumărate voturile din Cadea, dar menționează că procedura se va face luni, la sediul Judecătoriei Marghita, unde se află arhivați sacii cu buletinele de vot.

Hotărârea BEJ Bihor:

Merită precizat însă că aceasta va fi a treia numărătoare a voturilor din Cadea, pentru că în toate secțiile din Săcueni s-a dispus o renumărare marțea trecută, după ce s-a aflat că a ieșit câștigător candidatul AMT, Boros David, iar primarul Béres a contestat rezultatul.

La prima numărătoare a voturilor, Boros câștigase alegerile, cu o diferență de 7 voturi. După renumărare, rezultatul s-a răsturnat: actualul primar a avut cu un vot în plus! Merită menționat și că lunea trecută, când aveau doar zvonuri că AMT-istul a câștigat funcția de primar și că edilul în funcție nu se dă bătut, localnicii din Săcueni au protestat în fața Primăriei orașului, cerându-i lui Béres să iasă din clădire.

Mai multe voturi decât alegători!

Motivul pentru care voturile de la secția Cadea trebuie acum numărate din nou este incredibil: conform procesului verbal scris în urma renumărării voturilor, în secție au fost mai multe buletine decât numărul de alegători care au fost la vot!

Mai precis, după cum se arată într-o hotărâre luată sâmbătă de Biroul Electoral nr. 7 Săcueni, în secția nr. 196 au fost 520 de votanți, dar la renumărarea voturilor au reieșit 521 de buletine introduse în urne, cu tot cu cele nule.

„La Cadea există cu un buletin de vot mai mult decât numărul de alegători, iar sistemul nu permite închiderea procesului electoral”, a confirmat și liderul AMT,  Csomortányi István, duminică, pentru BIHOREANUL. De unde a apărut, nimeni nu știe.

Biroul Electoral cere anchetă penală

Politicianul bănuiește că la Săcueni rezultatul alegerilor, la renumărare, a fost fraudat și anunță că luni organizația pe care o conduce va depune o plângere penală.

Interesant este că aceleași suspiciuni de fraudă electorală le are și Biroul Electoral Săcueni! Sâmbătă, acest for s-a întrunit și a decis să propună Biroului Electoral Central anularea scrutinului pentru funcția de primar al orașului Săcueni, arătând, într-o decizie care a fost postată pe site-ul Primăriei Săcueni, că mai există și alte aspecte bizare: în secțiile din Cadea și din Ciocaia renumărarea voturilor nu a fost înregistrată video, așa cum ar fi trebuit, la Ciocaia trei voturi atribuite inițial lui Boros au fost apoi trecute în contul lui Béres, iar la secția de votare 193 din Săcueni s-a constatat că trei buletine de vot aparținând candidatului AMT nu aveau de fapt ștampila de control.

„Apreciem că din starea de fapt expusă mai sus rezultă suspiciunea săvârșirii de către autori necunoscuți a infracțiunii de fraudă la vot, astfel solicităm organelor de urmărire penală să efectueze cercetări”, se arată în decizia Biroului Electoral Săcueni de sâmbătă.

Hotărârea Biroului Electoral Săcueni:

„Au acționat organizat”

Csomortányi pretinde că are dovada că fraudarea a fost orchestrată de oponenții de la UDMR. „Avem mesajele din grupul de WhatsApp al staff-ului de campanie din UDMR, în care o persoană spune că au dat buletine de vot fără ștampilă de control la cei care știau că nu votează cu ei, că la sate se știe, tocmai ca apoi să le poată anula voturile”, a declarat Csomortányi, precizând și că una din primele cerințe pe care primarul Béres a avut-o la contestația depusă luni, când era perdantul alegerilor, a fost verificarea ștampilelor de control de pe buletinele de vot. „Au acționat organizat, dar cineva de-al lor s-a săturat de mizeriile astea și ne-a trimis dovada din grupul de WhatsApp. O vom depune cu plângerea penală”, a mai spus președintele AMT.

O altă anomalie pe care formațiunea politică o va reclama procurorilor va fi că, la renumărarea voturilor, președinții unor secții n-au arătat buletinele tuturor membrilor, așa cum ar fi trebuit, și că procedura s-a făcut în prezența unor persoane neautorizate, în Primăria Săcueni, unde, potrivit lui Csomortányi, erau la un moment dat și peste 50 de persoane.

„Se stătea în trei locuri, la parterul primăriei, și se numărau voturi, și acolo erau și oameni care nu erau membrii în secție, plus angajații Primăriei”, a spus politicianul.

 Acesta este convins că haosul a fost intenționat, tocmai pentru ca buletinele de vot să poată fi „măsluite”, la fel cum este convins că reprezentanții UDMR au tras cât au putut de timp, ca adversarii lor să obosească și să nu fie vigilenți. „Cum vă explicați că la Oradea s-a terminat prima numărătoare la 5 dimineața, iar la Săcueni lunea la ora 17, cu 12 ore mai târziu? Noi suntem convinși că au încercat să tragă de timp, ca membrii noștri să obosească”, a mai spus liderul AMT.

Cum se va termina scandalul, greu de spus...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!