Rezultatul votului pentru funcția de primar al orașului Săcueni s-a schimbat spectaculos în urma renumărării voturilor, cerută de primarul UDMR Béres Csaba. Dacă inițial contracandidatul său de la AMT, Boros Dávid, avea un avans de 9 voturi, în urma acestei operațiuni edilul a trecut pe primul loc.

Liderul AMT, Csomortányi István, a declarat BIHOREANULUI că va depune o contestație pentru o nouă numărare a voturilor.

Rezultat inversat

La o zi după ce, luni dimineață, în fața Primăriei orașului Săcueni a avut loc un protest la care au participat sute de localnici nemulțumiți că Biroul Electoral de Circumscripție nu a publicat rezultatele numărării voturilor - asta, în condițiile în care candidatul AMT Boros Dávid ar fi ieșit câștigător cu 9 voturi în fața primarului UDMR Béres Csaba -, BEC Săcueni a adoptat o hotărâre prin care rezultatul votării a fost „răsturnat”, așa încât edilul și-a surclasat adversarul cu un vot.

Nici această hotărâre a BEC Săcueni nu a fost publicată marți dimineață, dar liderul AMT Bihor, Csomortányi István, a confirmat că ea a fost adoptată în urma renumărării voturilor, cerute de Béres.

„La renumărare, într-o secție de votare au fost anulate 3 voturi pentru dl Boros, pe motiv că buletinele de vot nu aveau ștampila de control a secției, deci diferența de voturi inițială a scăzut de la 9 la 6. Într-o altă secție, în teancul de voturi pentru dl Boros au fost găsite 3 buletine de vot ștampilate pentru dl Béres și acestea au fost scăzute de la dl Boros și adăugate la dl Béres, prin urmare între cei doi situația a devenit egală. În sfârșit, într-o altă secție s-a mai găsit un vot pentru dl Béres, așa încât acum acesta are un vot în plus față de dl Boros”, a explicat Csomortányi.

Numărare de „pete”

Liderul AMT a afirmat că, în aceste condiții, formațiunea pe care o reprezintă urmează să depună, la rândul ei, o contestație la Biroul Electoral Județean Bihor.

Motivele? Reprezentanții AMT au intrat în posesia unor printscreenuri ale unor discuții purtate pe un grup de Whatsapp al susținătorilor primarului UDMR din care, potrivit lui Csomortányi, rezultă că aceștia ar fi premeditat ca în secțiile de votare persoanele cunoscute pentru intenția lor de a vota pentru Boros să primească buletine de vot fără ștampila de control a secțiilor de votare, situație în care votul se anulează, conform legii.

Un alt temei, a adăugat Csomortányi, este o discriminare între cei doi candidați. „Buletine de vot atribuite dlui Boros au fost anulate pe motiv că în locul pentru ștampila de control (n.r. – care se aplică pe exteriorul buletinelor înainte să fie predate alegătorilor de către membrii birourilor secțiilor de votare) era o pată de tuș, în timp ce buletine de vot cu pată de tuș au fost considerate valabile pentru dl Béres”.

Așadar, la Săcueni semnele de întrebare cu privire la câștigătorul scrutinului persistă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!