Biroul de presă al DNA a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a unui cunoscut om de afaceri din Satu Mare, pentru trafic de influenţă.

Daniel Bran este acuzat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei că, anul trecut, pe 6 septembrie, a promis că va interveni pe lângă fostul procuror-şef al DNA Oradea, Marius Iancu (foto), pentru a obţine scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane, denunţător în cauză, care i-ar fi oferit în schimbul serviciului suma de 400.000 euro.

Surse judiciare au declarat pentru BIHOREANUL că denunţătorul lui Bran este fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), Dumitru Cătălin. Traficul de influenţă s-a făcut într-un dosar instrumentat de fostul şef al DNA Oradea legat de modul în care ANRP a plătit în timp record despăgubiri de 5.213.222 euro unui samsar de terenuri din Satu Mare, caz în care atât Bran, cât şi fostul vicepreşedinte al ANRP sunt anchetaţi pentru corupţie.

Cei doi s-au apropiat cu ocazia activităţilor politice derulate prin intermediul Partidului Conservator. "În perioada 23 iulie 2012 - 11 septembrie 2013, denunţătorul a ocupat o funcţie de conducere în cadrul ANRP, fiind coleg de partid (PC - n.r.) cu inculpatul Bran Daniel Marin, pe care l-a şi cunoscut cu ocazia unor şedinţe, acesta din urmă fiind consilier de fapt al preşedintelui partidului", se precizează şi în comunicatul DNA, unde se specifică şi modul în care denunţătorul lui Bran a ajuns în atenţia procurorilor.

În vara lui 2013, când fostul vicepreşedinte al ANRP a fost convocat la sediul DNA Satu Mare pentru audieri, afaceristul sătmărean şi-a făcut din nou apariţia, în postură de salvator.

"În data de 6 septembrie, inculpatul şi denunţătorul s-ar fi întâlnit în municipiul Bucureşti, subiectul discuţiei fiind în esenţă găsirea unei modalităţi de "rezolvare a problemei penale a denunţătorului". Pe parcursul acestei discuţii, inculpatul Bran Daniel Marin, în mod constant, şi-ar fi asumat rolul de intermediar în presupusa relaţie denunţător - procuror, acceptând totodată promisiunea sumei de 400.000 euro", se mai arată în comunicatul DNA.

Daniel Bran, fost consilier personal al preşedintelui PC, Daniel Constantin, în prezent administrator al unei firme de construcţii, a ajuns în atenţia procurorilor DNA la sfârşitul anului trecut, când a şi fost arestat, iar în prezent e cercetat în libertate, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce a pretins şi primit 500.000 euro ca să rezolve plata unor despăgubiri de 5,2 milioane de euro de către ANRP.

Citiţi întreaga poveste în articolul: Fostul consilier personal al ministrului Agriculturii, reţinut la Oradea pentru o şpagă de 500.000 euro!