Cu sacii în căruţă, adică proaspăt câştigătoare a unui mandat de deputat PSD de Bihor, clujeanca Steluţa Cătăniciu s-a "rupt" de social-democraţie.
Alături de alţi patru parlamentari apropiaţi de Dan Voiculescu, Graţiela Gavrilescu, Vlad Popescu, Ana Loredana Predescu şi Laurenţiu Mihai, deputata va forma Gruparea parlamentară umanistă social-liberală, ce-i drept, afiliată grupului PSD.
Controlat de Voiculescu, PPUSL (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal) nu a intrat în Parlament, obţinând un minuscul scor de 1,1% la alegerile din decembrie. Ex-membrii săi, reorientaţi la PSD, încearcă acum să formeze un grup parlamentar, având nevoie de minimum zece deputaţi şi şapte senatori. Până atunci, cei cinci vor activa ca independenţi, scrie G4media.ro.
Impusă de la "centru"
Demisia lui Cătăniciu din PSD Bihor este o surpriză, aşa cum a fost şi poziţionarea ei pe un loc eligibil, la alegerile parlamentare. Originară din Cluj şi fără nicio legătură cu Bihorul, ea a fost impusă de conducerea PSD de la Bucureşti pe locul secund pentru Camera Deputaţilor, după preşedintele organizaţiei bihorene, Ioan Mang.
Surse din partid au explicat atunci că Mang a fost nevoit să o accepte pe Cătăniciu pe un loc eligibil, în defavoarea secundului său, preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, acesta fiind preţul plătit de fostul vicepreşedinte al CJ Bihor ca să primească el însuşi un loc eligibil, după scorul prost obţinut de organizaţie la alegerile locale din 2020.
Cu toate acestea, PSD-iştii bihoreni s-au mobilizat, au făcut campanie alături de Cătăniciu, ajutând-o să-şi obţină mandatul dorit.
Cătăniciu este consdierată o traseistă deoarece, înainte de PSD, a mai fost membră în PNL şi ALDE. De asemenea, a fost validată parlamentar între 2016 şi 2020 în ciuda faptului că avea o sentinţă definitivă de conflict de interese, care îi interzicea şi să mai ocupe funcţii publice.
Pentru Mang, vestea e bună
Vestea că deputata deja a părăsit corabia PSD a stârnit nemulţumire printre unii social-democraţi bihoreni. Surse din interiorul organizaţiei susţin că unii membri i-au reproşat lui Mang că a irosit un mandat de parlamentar pentru o persoană care nici măcar nu avea de gând să rămână în partid.
Şeful PSD Bihor spune, însă, că retragerea lui Cătăniciu este chiar benefică pentru partid. "Doamna Cătăniciu n-a plecat de lângă noi, tot aici va fi, are cabinetul la partid, în locul cabinetului domnului Gherman (n.r. Dumitru Gherman, ex-deputat PSD de Bihor), dar în cadrul partidului s-a creat mişcarea social-liberală, cu cinci persoane care au fost şi înainte la mişcarea social-liberală. A fost o strategie gândită la nivel de partid şi este o treabă bună că la nivelul partidului se creează o mişcare mai de centru decât a PSD-ului", a declarat Mang, luni, pentru BIHOREANUL.
El însuşi deputat, preşedintele PSD Bihor a garantat că Steluţa Cătăniciu nu se va "desprinde" de Bihor. "Dânsa rămâne cu noi, în continuare vom lucra împreună, pentru tot ce am promis în campania electorală. E bine pentru PSD că există şi o mişcare social-liberală în cadrul partidului, la care pot să adere şi liberali nemulţumiţi sau membrii AUR sau de la alte partide", a mai spus Mang.
„Pur sânge” contra „frustrați”
Întrebat dacă el însuşi ar adera la această mişcare "bună", Mang a negat: "Eu nu, sunt social-democrat pur sânge".
Cât despre nemulţumiţii din organizaţie, şeful PSD Bihor n-a vrut să dea prea multe explicaţii: "Lăsaţi vocea aia. Ştiu şi eu, ştiţi şi dvs. cine sunt, doi-trei frustraţi că n-au prins un loc eligibil la alegerile parlamentare sau că n-au prins cei pe care i-au vrut ei un loc eligibil. Dar toţi primarii au înţeles cum stau lucrurile".