La trei săptămâni după alegerile locale, aleşii bihorenilor vor depune jurământul. Prefectul Dumitru Ţiplea a convocat Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Local Oradea, aşa că luni sunt programate ceremoniile de constituire a celor două foruri.

Prima şedinţă festivă programată este a Consiliului Local Oradea, care va avea loc de la ora 10, în sala Traian Moşoiu a Primăriei. Potrivit ordinului de convocare semnat de Ţiplea, luni vor fi prezenţi la şedinţă 23 de consilieri municipali, şi nu toţi cei 27 de aleşi, deoarece judecătorii nu au validat încă toate mandatele.

Mai precis, nu au fost confirmate patru mandate aferente supleanţilor, adică aleşilor care nu au intrat din prima în CL. Este vorba de liberalul Nicolae Nica, care accede în forul legislativ după ce Florin Birta a fost confirmat ca primar şi, astfel, a eliberat un loc de pe lista de consilieri, de PSD-iştii Adrian Madar şi Florica Bungău, care intră în CL după retragerea lui Florian Bodog şi Cristian Puşcaş, şi de UDMR-istul Hunyadi Istvan, devenit consilier după retragerea lui Derzsi Akos.

Convocatorul şedinţei arată că, după jurământul consilierilor, va face un jurământ şi primarul ales al orădenilor, Florin Birta.

De la ora 13, va avea loc ceremonia de constituire a Consiliului Judeţean Bihor, în sala festivă a instituţiei. La fel ca la CLO, vor depune jurământul consilierii validaţi. Concret, potrivit hotărârii Tribunalului Bihor, este vorba de 32 de aleşi, din care 21 de la PNL, cinci de la UDMR şi şase de la PSD. Urmează să mai fie validate două mandate, pentru Ancuţa Şchiop de la PNL (după retragerea de pe lista de consilieri a lui Ilie Bolojan, ales preşedintele CJ Bihor) şi pentru Csuzi Botond Istvan de la UDMR (în locul lui Cseke Attila, şi el retras).

Totodată, va depune jurământul şi preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Ilie Bolojan.