Circulaţia rutieră este închisă pe DN 76, între localităţile Criştiorul de Jos şi Vârfuri, pe ambele sensuri de mers, din cauza unor alunecări de teren masive, produse pe o lungime de aproximativ 100 de metri. Poliţia Bihor a anunţat, joi seară, că traficul a fost deviat pe o rută ocolitoare de pe DN 75: Lunca – Cîmpani – Nucet – Vârtop – Albac.

"Situaţia a fost adusă la cunoştinţa colegilor din judeţele limitrofe. În zonă există echipaje ale Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene şi de la Secţiile de Poliţie Rurală şi Poliţiile orăşeneşti din zonă", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje, de la Compania Naţională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere, însă condiţiile meteorologice nu permit lucrări pentru degajarea carosabilului.

Calamitatea s-a produs pe şantierul abandonat de firma Construct Mod în luna septembrie a anului trecut.

"Alunecarea de teren a afectat o porţiune de 100 de metri a drumului, în contextul ploilor abundente. Aşteptăm ca un specialist să ne dea o soluţie pentru că noi (Direcţia Regională de Drumuri - n.r.), nu putem interveni fără ca un proiectant să ne dea o soluţie tehnică pe care să o aplicăm pentru a stabiliza zona. Acum căutăm utilaje şi materiale. După ce va fi rezolvată această lucrare de îndepărtare a pământului, va trebui făcut un proiect în baza căruia să se execute lucrări propriu zise. Până atunci vom devia traficul pe la Pocola - Vârfuri", a declarat pentru BIHOREANUL Radu Băruţa, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

Întrebat dacă poate estima în cât timp se va relua circulaţia, şeful DRDP Cluj a spus că nu poate, deoarece "nu avem toată situaţia sub control".

După cum se ştie, CNADNR a reziliat contractul firmei orădene Construct Mod, care nu a executat lucrările de reabilitare şi modernizare a DN 76 pe tronsonul Vârfuri - Ştei şi care anterior, deşi a încheiat un contract de prestări sevicii cu Drumuri Bihor, nu a achitat contravaloarea lucrărilor efectuate de aceasta. Lucrările de reabilitare durează de 11 ani şi, pe tronsonul afectat, sunt cele mai întârziate.

Băruţa a făcut apel la şoferi să ocolească tronsonul afectat, deoarece unii insistă să treacă prin zona cu alunecări.