Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a primit luni, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Zuckerman este primul ambasador al Statelor Unite care are origini româneşti. 

Ambasador implicat

Ceremonia de decorare a fost organizată cu două zile înainte ca ambasadorul SUA să îşi încheie mandatul la Bucureşti, odată cu terminarea mandatului de preşedinte al lui Donald Trump.

După decorarea lui Adrian Zuckerman, preşedintele Iohannis i-a mulţumit ambasadorului pentru iniţiativele din domeniile economic, militar şi cultural şi a spus că România rămâne un parteneriat de încredere al SUA."Toate aceste realizări sunt în conformitate cu obiectivele stabilite prin Declaraţia Comună pe care am agreat-o cu prilejul vizitei mele la Washington din 2019", a explicat Klaus Iohannis, potrivit site-ului de ştiri Libertatea.ro.

"Sunt foarte recunoscător pentru acest premiu pe care îl primesc şi că am făcut parte din această renaştere care se întâmplă în acest stat. România este o ţară extraordinară, cu un viitor mare şi un potenţial nemaipomenit. Deşi am crescut în SUA, sunt onorat să fiu şi voi fi în inima mea şi român", a declarat, la final, Adrian Zuckerman, potrivit Hotnews.ro. 

Acesta a fost numit în post de Donald Trump în decembrie 2019. El s-a remarcat prin mesaje anti corupţie şi prin critici la adresa PSD, dar a şi spus că i-a făcut plăcere să lucreze cu Guvernul Orban. 

Adrian Zuckerman a emigrat din România împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, dar a recunoscut de multe ori că își amintește de primii ai ai copilăriei, dar și de momentul plecării din țară, cel din urmă descriindu-l în discursul său susținut la audierile din iunie trecut în Comisia de relații externe a Senatului american.

Zuckerman l-a înlocuit pe Hans Klemm, care și-a încheiat mandatul de ambasador în decembrie 2019. 

Vizită în Bihor

Cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în România a vizitat Oradea anul trecut, în 18 decembrie, după ce cu o zi înainte participase la comemorarea erorilor Revoluţiei din 1989 în Timişoara şi Arad. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a spus că este încântat de oraş susţinând că este un model de dezvoltare celelalte oraşe ale ţării.

Cu ocazia vizitei, el a făcut o donaţie de cărţi Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai şi s-a întâlnit cu primarul Florin Birta, iar la final a transmis că "viitorul României este enorm dacă se fac lucrurile astea": eradicarea corupţiei, respectarea domniei legii şi elaborarea de legi care să încurajeze dezvoltarea economică.

În aceeaşi zi, BIHOREANUL a realizat un interviu exclusiv cu ambasadorul, în care acesta a punctat legătura dintre domnia legii şi dezvoltare. Totodată, ambasadorul de origine română a spus că "românii trebuie să aibă curaj", iar ţara are un potenţial enorm de dezvoltare.