La 9 luni de la începere, lucrările pentru realizarea zidului de sprijin al promenadei de pe malul stâng al Crișului Repede în zona parcării subterane din Piața Independenței au fost finalizate de constructorii de la Repcon, angajați de Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

Rampa de acces, aleea de promenadă și platforma în semicerc cu ieşire deasupra râului urmează să fie placate cu granit, după modelul din aval de Podul Ladislau spre Podul Centenarului.

Fără întrerupere

Lucrările s-au desfășurat pe o lungime de 220 metri, din care 88 metri cu zid de sprijin, de la „Podul intelectualilor” până la Podul Ladislau, în cadrul proiectului de investiții „Amenajare mal stâng Crișul Repede”, fiind proiectate și executate de compania Repcon.

Aceasta a realizat lângă Podul Ladislau o rampă de acces pentru pietoni, bicicliști și persoane cu cărucioare pentru copii, permițând fără nicio întrerupere promenada și activitățile de agrement din zona intersecției Căii Mareșal Averescu cu Dragoș Vodă până la Podul Centenarului.

Lățimea rampei de acces este de 2 metri, ducând spre aleea de promenadă cu lățime între 4 și 6 metri, iar în dreptul Sinagogii a fost amenajată o platformă în semicerc spre albie cu deschiderea de 20 de metri, cu rol de agrement și relaxare.

„Investiția a început în toamna anului trecut și avea termen de finalizare data de 30 iunie, fiind deja finalizată. A mai rămas doar de ridicat organizarea de șantier”, a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al societății Repcon, Liviu Crăciun.

Placare cu granit

Potrivit coordonatorului de șantier, Sandu Mărcuț, pentru executarea lucrărilor au fost folosiți circa 6.500 metri cubi de piatră și s-au turnat aproape 2.000 metri cubi de beton.

Toate suprafețele betonate urmează să fie placate, la comanda Primăriei, cu granit, după modelul deja pus în operă în aval de Podul Ladislau până la Podul Centenarului, iar rampa de acces va fi protejată cu o balustradă spre râu, pentru ca pietonii și bicicliștii să o folosească în siguranță.

Cu timpul, la fel cum s-a întâmplat și în zona amenajată anii trecuți tot de firma Repcon pe malul stâng al Crișului între Podul Dacia și „Podul intelectualilor”, între pietrele naturale va crește vegetație, stimulată de aluviunile aduse de râu.

Următoarea etapă de lucrări în cadrul proiectului de investiții al ABA Crișuri pentru amenajarea malurilor Crișului Repede în Oradea este realizarea unui tronson de promenadă pe malul drept al râului, din amonte de Podul Ladislau, din dreptul Băilor Rimanoczy, până în aval, în dreptul terasei Dock.