Amenajarea viitorului centru de cartier Ioşia, de lângă arena Antonio Alexe din Oradea, a intrat în etapa defrişării copacilor plantaţi în urmă cu ani de zile de locuitorii zonei. 

"Primăria taie copaci!"

Tăierea copacilor din strada Alexandru Cazaban a stârnit revolta cetățenilor.

"Într-o ţară de orbi, cu conducători incompetenţi, acum câţiva ani am fost obligaţi, Asociaţia de Proprietari Oneşti Cazaban, să plantăm pomi în jurul blocurilor. Acum Primăria taie copaci ca să facă cine ştie ce parcări, betoane şi ne fură oxigenul", a reclamat BIHOREANULUI o orădeancă.

Reclamanta a mai spus că "am umblat prin lume dar pieţele vechi nu se distrug, se renovează" şi a încheiat acid afirmând că "poate avem noroc ca de dragul parcărilor să ne dărâme şi blocurile, că şi aşa sunt făcute ca vai de capul nostru".

Cu toate avizele...

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea a demarat la sfârşitul lunii septembrie lucrările de amenajare a centrului de cartier Ioşia pe amplasamentul delimitat de strada Alexandru Cazaban, Arena Antonio Alexe şi Casa Tineretului.

În prima fază constructorii au dezafectat gardul din piatră de râu care înconjura lăcaşul de cult şi au spart şi au cărat din şantier asfaltul şi au înlocuit reţelele din subteran în proporţie de 90%.

În cursul zilei de luni, muncitorii au trecut la defrişarea spaţiilor verzi şi îndepărtarea arborilor plantaţi de locuitorii zonei.

În câteva ore zonele de verdeaţă au chelit, iar foştii arbori şi arbuşti au ajuns lemne de foc.

Reprezentanţii municipalităţii spun că au toate aprobările necesare, iar avizele au fost obţinute în urma verificărilor făcute în teren.

"La cererea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au fost autorizaţi pentru tăiere 23 de arbori şi arbuşti. Agenţia pentru Protecţia Mediului şi-a dat avizul pe data de 25 octombrie, iar Comisia consultativă privind lucrările de tăiere şi intervenţie în coroana arborilor pe data de 4 noiembrie", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

"Doar arborii fără valoare şi cei bolnavi..."

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în locul arborilor tăiaţi, Primăria va planta de două ori mai mulţi.

"S-au tăiat doar arborii fără valoare şi cei bolnavi indicaţi de specialişti în urma verificărilor în teren. În locul lor vom planta 72 de noi arbori, dintre care 16 bucăţi prunus subhirtella, 22 de bucăţi platanus hispanica toaletat decorativ, cu totul altceva decât platanul obişnuit, şi 34 de arţari", a declarat managerul de proiect, directorul executiv adjunct al DMPFI, Mihaela Neag.

Potrivit proiectului, spaţiile verzi, în suprafaţă de 1.830 metri pătraţi, vor cuprinde 1.500 metri pătraţi de gazon, zeci de arbori de dimensiuni mari şi peste 700 de plante perene.

În ceea ce priveşte spaţiul pieţei, o suprafaţă de 5.745 metri pătraţi din viitoarea piaţă va fi pavată cu granit, iar o alta, de 440 metri pătraţi, va fi acoperită cu piatră cubică.

Viitoarea piaţă publică va avea şi o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri economicoase de tip LED şi mobilier urban constând în bănci şi suporturi pentru biciclete.

Lucrările în valoare de 12,3 milioane lei, finanţate din fonduri europene, au fost atribuite prin licitaţie firmei Construcţii Erbaşu şi vor trebui finalizate în termen de 15 luni.