Anul 2020 a fost de uitat. Anul 2021 a fost an ratat. Anul 2022 a fost de îngropat. Mai avem puterea să sperăm că anul 2023 va fi mai bun, după ce precedentul a fost nebun?

Pentru România a fost un an cât se poate de prost. Și e o iluzie să ne închipuim că putem crește viteza de deplasare a căruței numite România, cu aceeași pereche de boi.

Inflația e uriașă, împrumuturile se fac la dobânzi amețitoare, prețul energiei este complet scăpat de sub control. Apar ordonanțe de urgență care să rectifice alte ordonanțe emise cu câteva zile înainte, iar PNNR-ul va fi aruncat în aer după mimarea modificării pensiilor speciale.

Paradoxal, pentru Oradea anul care se încheie a fost mult mai îngăduitor. Investițiile directe au ajuns la aproape 850 milioane de euro, o sumă care practic dublează investițiile străine făcute până în prezent. Iar în bunul obicei orădean, acum, la spartul târgului, am reușit să golim sertarele rămase burdușite cu fonduri europene nefolosite pentru perioada de finanțare 2013-2020, ca să le punem în operă până la finele lui 2023.

În schimb, orașul a rămas în continuare blocat din pricina pasajelor și, colac peste pupăză, și Centura e gâtuită pe Calea Sântandreiului. Dar cum niciodată nu se lucrează mai cu spor ca în anul finalizării ciclului financiar, avem ceva speranță ca în 2023 să fie gata și centura spre autostradă, și pasajele din centrul orașului.

Dacă însă nu vor fi terminate la timp, administrația locală își complică existența în pragul viitoarelor alegeri locale. Orădenii s-au săturat să o ducă bine abia peste 25 de ani, când mulți din cititorii acestor rânduri vor circula ajutați de baston sau printre îngeri.

Marea artă a edililor nu este să facă rost de bani pentru asemenea proiecte costisitoare, ci de a ști să țină departe firme de doi bani care câștigă licitațiile ca apoi să le abandoneze pe motiv de impotență a sereleului și a patronului. Să vedem dacă vor reuși...

Nu știm, deci, cum va fi 2023. Dar aș vrea ca anul ce vine să ne țină în pace. Că de reducerea luminii, criză de alimente, benzină scumpă și rară, frig și inflație am mai avut parte și am demonstrat că suntem niște supraviețuitori.

Hai noroc, și singurul zgomot în 2023 să fie de la dopurile de șampanie!

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!