Rezultatele examenului de Bacalaureat scot la iveală nu doar eşecul tinerilor care au susţinut aceste probe, ci şi pe cel al profesorilor care i-au pregătit.

Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor arată că cei mai mulţi candidaţi care nu au promovat examenul au învăţat la şcoli din afara Oradiei, dar şi că absolvenţii care deja au picat Bacalaureatul în alţi ani nu reuşesc să obţină note de trecere.

Şcoli de top

La cererea BIHOREANULUI, IŞJ Bihor a furnizat o serie de date statistice privind rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat din Bihor, în sesiunea iulie 2020. Aşa cum Inspectoratul a anunţat deja, din cei 4.716 bihoreni înscrişi la Bac, 63,01%, adică 2.829 au promovat examenul.

O privire în detaliu arată că, din cele 49 de colegii şi licee din judeţ, doar în trei au promovat examenul toţi candidaţii înscrişi. Este vorba de Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", unde au luat note de trecere toţi cei 204 candidaţi. Mai mult, trei absolvenţi ai acestei şcoli au obţinut medii de 10, iar majoritatea – 135 la număr – au medii mari, între 9 şi 9,99. Doar cinci absolvenţi ai acestei şcoli au medii între 6 şi 6,99.

Promovabilitate de 100% are şi Liceul Teologic Baptist "Emanuel", unde au susţinut Bacalaureatul 59 de candidaţi. Nouă dintre ei au medii între 7 şi 7,99, 19 între 8 şi 8,99, iar 31 între 9 şi 9,99.

La Liceul Teologic Penticostal "Betel", de asemenea, au promovat "examenul maturităţii" toţi cei 53 de candidaţi. Cei mai mulţi dintre ei, 29 la număr, au medii între 9 şi 9,99, 20 au medii între 8 şi 8,99, în timp ce câte doi absolvenţi au medii între 7 şi 7,99, respectiv 6 şi 6,99.

Colegiul "Eminescu", cel mai mare

Clasamentul şcolilor bihorene, în funcţie de promovabilitatea de la Bacalaureat, este continuat de Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", unde 99,14% dintre candidaţi (adică 115 dintr-un total de 116) au trecut examenul.

Pe locul 5 în clasament se regăseşte Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", însă trebuie menţionat şi că este o şcoală cu un număr mult mai mare de absolvenţi înscrişi la Bacalaureat, 291. Din aceştia, 93,79%, adică 272, au promovat examenul, unul a absentat, iar 18 au fost respinşi.

Au mai obţinut rezultate bune Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", cu o rată de promovare de 89,86% (124 de candidaţi din totalul de 138) şi Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" cu 88,98% (114 promovaţi din totalul de 127 candidaţi înscrişi).

Din afara Oradiei, prima şcoală în clasament este Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, cu o promovabilitate de 88,17%: din cei 95 de candidaţi înscrişi, au trecut Bacalaureatul 82, în timp ce doi tineri au absentat şi 11 nu au reuşit să ia medii de trecere.

Statistica Bac

Număraţi pe degete

Îngrijorător este însă că în 22 din cele 49 de şcoli bihorene, mai puţin de jumătate dintre candidaţi au promovat Bacalaureatul. Majoritatea acestor unităţi de învăţământ sunt în afara Oradiei.

De exemplu, la Liceul Teoretic "Jozef Kozacek" Budoi, 45,45% dintre candidaţi au promovat (10 candidaţi din totalul de 22), la Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului procentul este de doar 30%, pentru că doar 18 din cei 78 de absolvenţi au trecut examenul, iar la Liceul Teoretic "Gabriel Ţepelea" Borod procentul este şi mai mic, de doar 20%, însemnând că doar 6 din cei 32 de candidaţi au luat medii de trecere.

În Oradea, şcoala cu cele mai slabe rezultate este Colegiul Tehnic "Traian Vuia", unde doar 21,57% din candidaţii la Bacalaureat au promovat, numeric însemnând 22 din cei 118 absolvenţi.

Rezultate ruşinoase

În alte şcoli, rezultatele au fost şi mai slabe. La Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea nici unul dintre cei 3 candidaţi înscrişi la Bacalaureat nu au promovat, la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca promovabilitatea este de 14,13%, ceea ce înseamnă că din cei 117 candidaţi doar 13 candidaţi au promovat, în timp ce 78 au picat, 25 au absentat şi unul a fost eliminat.

La Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău rata de promovare este de 16,67%, pentru că din cei 38 de înscrişi la Bacalaureat au fost prezenţi la examene 30 şi doar cinci au luat note de trecere.

Mai încearcă...

Aceste statistici cuprind rezultatele tuturor candidaţilor care au susţinut Bacalaureatul în această vară, adică atât cei din promoţia 2019-2020, cât şi cei din serii anterioare, care fie au absentat la examen în alţi ani, fie au fost prezenţi, dar nu au obţinut medii de minimum 6.

Analizând strict rezultatele candidaţilor din serii anterioare – 1.088 în total – iese în evidenţă faptul că foarte mulţi dintre aceştia întâmpină o dificultate în a se pregăti pentru examen. La nivel judeţean, doar 24,24% dintre ei (223 de absolvenţi) au promovat Bacalaureatul.

Serii anterioare

Şase şcoli din Bihor au promovabilitate zero pentru candidaţii din serii anterioare, fiind vorba de Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", unde au susţinut examenul cinci tineri din alte promoţii, Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", tot cu cinci candidaţi, Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu", cu trei candidaţi, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, cu doi candidaţi, Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti, cu patru candidaţi, şi Liceul Teoretic "Jozef Kozacek" Budoi, cu patru candidaţi.

Dezastruos stă şi Liceul Teoretic nr. 1 Bratca, şcoala cu cei mai mulţi candidaţi din promoţii anterioare. Aici, 76 de tineri care au absolvit liceul în trecut au susţinut Bacalaureatul şi doar doi au promovat, reprezentând un procent de doar 3,57%.

În schimb, două şcoli din Bihor au promovabilitate 100% pentru serii anterioare: Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", cu doi candidaţi, şi Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller", cu un singur candidat.

Rezultatele de la Bacalaureat, dar și cele de la Evaluarea Naţională, sunt analizate de IŞJ Bihor pentru fiecare şcoală în parte. Inspectorul şcolar general Virgil Blage a promis că le va cere socoteală directorilor şcolilor în care promovabilitatea este redusă.