În mai 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor anunţa public prinderea unei bande de hoţi care, în doar câteva luni, au tăiat ilegal peste 400 de arbori din zona Padiş. 

Anchetatorii au dezvăluit, atunci, şi numele unor persoane implicate în afacere, între care şi controversatul afacerist Daniel Merce Sabău, ginerele chestorului (r) Terente Merce, fost şef al faimosului serviciu „Doi şi-un sfert” din Ministerul de Interne. Doar că Merce e singurul care s-a „evaporat” din dosarul trimis în fața instanței, după mai bine de 8 ani!

Hoţi în Padiş

Povestea a ajuns în anchetă după un control făcut în Parcul Natural Apuseni de funcţionarii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic (ITRSV) Bihor, împreună cu lucrătorii Poliţiei Bihor, care au descoperit tăieri ilegale masive de arbori, toate în arii protejate de interes naţional.

În urma cercetărilor pornite de Parchetul Beiuş, cu ajutorul poliţiştilor din Ştei, hoţii au fost identificaţi în scurt timp. „Capul” era Dumitru Sime Croyff, zis „Mitra”, un afacerist din Bunteşti şi fiu al unui patron de pensiune din Padiş. Acesta îşi formase echipă cu doi amici din Pietroasa, Marius Banciu, tractorist de meserie, şi drujbistul Florin Viorel Popa. Operau noaptea, iar cioatele ori le scoteau din rădăcini, ori le acopereau cu pământ, pentru a nu fi găsite. 

Lemnele erau încărcate apoi în autoutilitare conduse de alţi complici, în timp ce Mitra era „antemergător” cu propria maşină, pentru a-şi anunţa oamenii în cazul unor controale, să se poată întoarce din drum. În final, buştenii erau plasaţi în curtea afaceristului Viorel Banciu, zis „Velu”, care avea gater, de unde se vindeau la negru. 

Merce Sabău, consultantul 

Totul se întâmpla în pădurile comunei Bunteşti, administrate de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, iar asta pentru că banda avea complice un pădurar, Valentin Brie, care, în schimbul unui procent din câştig, le indica unde şi când pot tăia. Banda a acţionat între octombrie 2013 şi mai 2014, tăind cel puțin 416 arbori, cu un volum de 572 mc, în valoare totală de 116.040 lei.

De afacere nu era străin Daniel Merce Sabău (foto), ginerele chestorului (r) Terente Merce, după cum au dezvăluit discuţiile telefonice interceptate de anchetatori. Prieten cu Sime, Sabău ar fi fost implicat atât în defrişările ilegale și valorificarea mărfii furate, cât şi în „consilierea juridică” a hoţilor, după ce cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor. El şi-a învăţat amicul cum să se sustragă de la audieri, mergând până acolo încât i-a propus să-i facă o înscenare şefului de atunci al Poliţiei Ştei, Sabin Mocioran, cel care făcea ancheta, îmbiindu-l la o chermeză. „Dacă-i Mocioran p-acolo cu tine, amu' filmează-l, te rog frumos, ... să-l avem şi noi la mână!”, i-a spus Sabău lui Sime.

Dosar plimbat

În prima fază, în 2014, anchetatorii au formulat acuzaţii doar faţă de Sime, Banciu şi Popa, inculpaţi pentru tăieri ilegale şi furt de arbori în formă continuată, respectiv faţă de Daniel Merce Sabău, acuzat de favorizarea făptuitorului. Merce Sabău şi Sime au şi fost reţinuţi, în mai 2014, cu propunere de arestare preventivă, însă cererea a fost respinsă, judecătorii plasându-i sub control judiciar. 

Dosarul a fost preluat la Parchetul Bihor, însă fără ca cercetările să fie duse până la capăt, iar în 2017 s-a întors la Beiuş, unde a mai zăcut încă 5 ani! „În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de un număr de 6 inculpaţi (cei 4, plus pădurarul Brie și „Velu”, proprietarul gaterului – n.r.) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de tăiere ilegală şi furt de arbori, dosarul fiind în curs de instrumentare”, au transmis procurorii în februarie anul trecut, la solicitarea BIHOREANULUI de a comunica stadiul cercetărilor. 

La judecată

În final, din cei 6 inculpaţi au ajuns în faţa instanţei doar 5. Cu 4 dintre ei, procurorii au încheiat acorduri de recunoaştere, admise în octombrie anul trecut de Judecătoria Beiuş: Dumitru Sime Croyff a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar Marius Banciu, Florin Viorel Popa și Valentin Brie câte 2 ani şi 8 luni de închisoare, toate cu suspendare. 

Acuzat de tăinuire, afaceristul Viorel Banciu din Pietroasa, cel care prelua lemnele furate şi le scotea la vânzare, a negat faptele, motiv pentru care, în octombrie 2022, a fost trimis în judecată. Cât despre Merce Sabău, a fost iertat cu totul de procurori, care au dispus clasarea în privința tuturor faptelor sale, apreciind în final că acestea... nu există.

Din paguba de peste 100.000 lei, până în prezent nu s-a recuperat nimic. „Instanţa va lăsa nesoluţionată acţiunea civilă”, se precizează în hotărârile cu care judecătorii au admis acordurile cu pricina, motiv pentru care, ca să-i pună pe hoţi la plată, Primăria Bunteşti şi Ocolul Silvic ar trebui să pornească şi procese civile. Deocamdată, însă, n-au făcut-o. În fond, dacă Justiţia se mişcă atât de greu și „selectiv”, ei de ce s-ar grăbi?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!