Percheziţiile polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor în dosarul mafiei deşeurilor care a fraudat Fondul de mediu cu 8,5 milioane lei s-a soldat cu sechestre pe 7 clădiri nerezidențiale, 6 terenuri şi 23 de mijloace auto, proprietăţile a patru persoane implicate în escrocherie. Valoarea bunurilor pe care s-au instituit măsuri asigurătorii se ridică la aproximativ 6,4 milioane lei.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, acţiunea de marţi s-a desfăşurat în cadrul operațiunii „Jupiter”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române.

Polițiștii SICE Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară în municipiul Oradea, în comuna Sânmartin și în localitatea Strehaia din județul Mehedinți. Descinderile s-au realizat la sediile a trei firme și la domiciliile a trei bărbați, de 29, 52 și 56 de ani, reprezentanți de drept ai companiilor.

Cei trei sunt anchetaţi pentru participație improprie la înșelăciune în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave, complicitate la participație improprie la înșelăciune în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și uz de fals în formă continuată.

Colectare fictivă

Din cercetările de până acum, capul afacerii este un bihorean în vârstă de 56 ani din comuna Sânmartin. Ca administrator al unei firme cu sediul în București și punct de lucru în Oradea, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Mehrom România, bihoreanul a simulat colectarea a peste 4.000 tone de deșeuri, ambalaje din sticlă, de pe teritoriul național, folosindu-se de firmele reprezentate de tânărul în vârstă de 29 ani din Strehaia şi de orădeanul de 52 ani, respectiv de o societate comercială administrată de un alt orădean de 35 ani, şi el anchetat în caz. 

Scopul afaceristului din Sânmartin a fost acela ca, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a unor facturi fiscale atestând achiziţii nereale, să păcălească o o firmă specializată cu statut de OIREP (Organizaţie de Implementare a Obligaţiilor privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), care adună în contul ei ambalaje şi le predă spre reciclare. 

Legal, firmele OIREP trebuie să se asigure de veridicitatea colectării şi reciclării, dar verifică doar actele de la firmele colectoare şi reciclatoare. Aşa se face că firma OIREP din acest dosar, primind doar facturi fiscale fictive, la rându-i, a indus în eroare Administraţia Fondului de Mediu şi a raportat cantităţi fictive de deşeuri gestionate de firma bucureşteană. 

Prejudiciu de 8,5 milioane lei...

Concret, în perioada 2021-2022, Mehrom România a înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de deșeuri de ambalaje din sticlă de la persoane fizice și juridice, în cantitate totală de 4.249.430 kg, și a simulat vânzarea a 4.164,5 tone de sticlă către o altă firmă.

Prin raportarea gestionării a 7.014,19 tone de deșeuri de ambalaje din sticlă, de pe teritoriul național, dintre care peste 4.000 de tone fictive, prejudiciul total cauzat Administrației Fondului de Mediu a fost estimat, până în prezent, la aproximativ 8.500.000 de lei.

Cert este că, în urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii SICE Bihor au ridicat înscrisuri și terminale mobile, care ar fi fost utilizate în activitatea infracțională, iar procurorul care coordonează ancheta a dispus față de bihoreanul din Sânmartin măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile.

... și sechestru pe 6,4 milioane lei

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 imobile de locuit, a 7 clădiri nerezidențiale, a 6 terenuri, precum și a 23 de mijloace auto, aparținând celor 4 persoane, în valoare totală de aproximativ 6.400.000 de lei.

Cercetările sunt continuate de polițiștii SICE Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Activităţile de marţi au beneficiat de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale Bihor și Mehedinți și al polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mehedinți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!