Pasionat de lectură și convins că toți elevii trebuie să aibă acces nestingherit la cărți, Andrei Popovici, un elev de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Dacia din Oradea, a lansat o campanie prin care strânge volume deja citite, pentru a le dona unei școli din mediul rural.

Campania „Provocarea lui Andrei” a ajuns la a treia ediție, în 2021 și 2023 Andrei reușind să adune de la colegi din școala lui și de la elevii altor școli din Oradea peste 1.800 de cărți pe care le-a donat bibliotecilor de la țară. Nu întâmplător a lansat-o marți, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

„«Provocarea lui Andrei - Donează o carte!» a luat naștere în decembrie 2021, în prag de sărbători. Atunci aveam doar 11 ani și mi-am dorit foarte mult să ajut copiii din satul străbunicului meu, o localitate în care școala s-a desființat, iar cea mai apropiată bibliotecă era la zeci de kilometri distanță. Mi-am dorit să fac un cadou cu adevărat special, care să fie atât pentru minte, cât și pentru suflet. Așa a luat naștere această inițiativă. Am apelat la colegii mei de școală și de generație, care au răspuns provocării mele și au donat cărți. Atunci m-a impresionat răspunsul comunității care s-a mobilizat și a donat o carte”, a spus copilul, acum în vârstă de 13 ani.

În acest an, Andrei și-a propus ca toate cărțile strânse să ajungă la Școala Gimnazială Ovidiu Drimba din Lugașu de Jos, acolo unde învață peste 500 de copii.

Școlile care vor să se implice în campania lui trebuie doar să pună pe holuri o cutie cu inscripția „Provocarea lui Andrei – Donează o carte” și să-i îndemne pe elevi să doneze cărțile pe care deja le-au citit.

Elevul și-a propus să finalizeze campania pe 1 iunie și să le facă un cadou elevilor din Lugașu de Jos chiar de Ziua Copiilor.

Andrei Popovici se pregătește și de un alt moment important pentru el: își va lansa romanul de debut, la care lucrează de câțiva ani. Elevul a promis că va anunța detalii despre carte și despre lansarea ei în curând.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!