După două săptămâni cu câte trei proteste care durau câte o jumătate de oră de fiecare dată, cei aproximativ 60 de salariați ai Casei Județene de Pensii Bihor trec la „greve spontane” zilnice, în care își încetează activitatea câte o oră, pregătindu-se și de o grevă declanșată legal dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările.

Funcționarii vor salarii egale cu ale colegilor din București, dar și condiții de muncă normale și sporirea efectivelor, pentru că sunt excedați de volumul de muncă și ajung să-și ia și acasă dosare de rezolvat.

Grevă de câte o oră 

După protestele „spontane” în fața sediului, în zilele de marți, joi și vineri, între orele 8.30 și 9.00, dar fără a opri activitatea cu publicul, funcționarii Casei Județene de Pensii Bihor au declanșat miercurea aceasta o primă „grevă spontană”.

„Colegii opresc activitatea în fiecare zi timp de o oră, între 10.00 și 11.00”, a explicat BIHOREANULUI Adrian Beres, reprezentantul sindicatului.

Acesta afirmă că, dacă până la finele săptămânii în curs doleanțele celor aproximativ 60 de salariați nu vor fi soluționate, la începutul săptămânii viitoare va fi declanșată o grevă de avertisment declarată legal de sindicat, iar apoi o grevă cu încetarea totală a activității.

Ce vor funcționarii?

Reprezentantul sindicatului din CJP Bihor spune că funcționarii au, în principal, trei revendicări, prima vizând egalizarea veniturilor salariale cu ale colegilor din Casa Națională de Pensii. „Salariile noastre sunt, în medie, de 4.000 – 4.200 lei net, iar ale colegilor de la București cu 1.000 – 1.500 lei mai mari. Cerem să fim tratați egal, nediscriminatoriu, la aceeași muncă, pregătire și funcție să avem aceleași venituri salariale”, explică Adrian Beres.

Pe de altă parte, oamenii cer condiții de muncă adecvate, ceea ce înseamnă modernizarea programelor informatice cu care lucrează. „Noi lucrăm la calcularea pensiilor cu un program învechit în Fox Pro și datele trebuie trecute apoi în Java. Este greoi, chinuitor”, spune sindicalistul.

În fine, funcționarii vor ca personalul instituției să fie suplimentat. „Suntem circa 60 de angajați, gândiți-vă că în fiecare zi avem de soluționat dosarele persoanelor care ies la pensie, dar și de recalculat pensiile în 300.000 de dosare. Am ajuns să ne ducem de lucru și acasă”, afirmă reprezentantul sindical.

„Oameni epuizați”

Sindicatul CJP Bihor a emis și un comunicat de presă în care spune că angajații sunt „profesioniști” care „merită respect și condiții de muncă adecvate”.

„Priviți în jurul vostru și veți vedea oameni epuizați, care lucrează multe ore suplimentare pentru un salariu care se dorește a fi unul corect. Suntem profesioniști, suntem dedicați și suntem demni de respect și recunoaștere. Avem dreptul la un trai decent și la o muncă respectată, iar noi cerem exact asta! Este revoltător să vedem cum alți colegi din alte ministere se bucură de beneficii și salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiți să acceptăm de ani buni batjocură și dispreț din partea guvernanților. Așadar, spunem „Ajunge!” Refuzăm să mai tolerăm să fim subestimați și tratați discriminatoriu”, se arată în mesajul sindicaliștilor, care adaugă că cer și „sprijinul publicului”, în sensul înțelegerii de către cetățeni a situației lor.

Acțiunile angajaților CJP Bihor escaladează, la o zi după ce colegii lor din Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor, la fel ca toți ceilalți din țară, au oprit protestele zilnice declanșate cu două săptămâni în urmă, ca urmare a soluționării favorabile a principalei lor revendicări, și anume majorarea salariilor neschimbate din 2018.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!