Agenția Națională de Integritate a anunțat luni că a depistat un lot de 11 persoane față de care a stabilit „incidente de integritate”, între care se află și secretarul general al orașului Ștei, vinovat că a semnat un act administrativ care i-a produs un folos material.
Potrivit funcționarei din Bihor, folosul a fost de... 120 lei, și l-a obținut în anul 2021.
Legi încălcate
Cu privire la secretarul general al orașului Ștei, Voichița Dale, ANI a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că a fost găsită vinovată de „conflict de interese administrativ”, deoarece „în perioada exercitării funcției publice de conducere, a contrasemnat un act administrativ care i-a produs un folos material”.
În cazul Voichiței Dale, ANI a făcut referire la un articol din Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparenței în funcțiile publice: „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: (…) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”.
De asemenea, un alt articol din aceeași lege prevede că „în cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct”.
Pe de altă parte, Codul Administrativ stipulează că „funcționarii au obligația de a evalua situațiile care pot genera o situație de incompatibilitate sau un conflict de interese și de a acționa pentru prevenirea apariției sau soluționarea legală a acestora”.
Un câștig de 120 lei
Contactată de BIHOREANUL, Voichița Dale a confirmat faptul că avea cunoștință de demersul ANI și a explicat care a fost fapta, concretă, ce i-a fost imputată.
„În anul 2021 am făcut parte dintr-o comisie de promovare în grad profesional a unui jurist care îmi este subordonat, și care nu îmi este rudenie, iar pentru evaluarea făcută în cadrul comisiei am fost plătită cu suma de 230 lei brut, 120 lei net”, a declarat secretarul general al orașului Ștei.
Dale nu a dorit să comenteze demersurile pe care le va face pentru a contesta decizia ANI.
Potrivit legislației, persoana „față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Specializată în „plevușcă”
În ultimii ani, ANI s-a remarcat prin concentrarea investigațiilor sale asupra unor primari, viceprimari și consilieri locali la nivel de comune, inclusiv din Bihor, unii dintre aceștia câștigând procesele intentate instituției pentru anularea deciziilor ce-i priveau.
Unul dintre cazurile emblematice este al primarului din Tinca, Teodor Coste, pe care în 2019 ANI l-a găsit în incompatibilitate deoarece „în mandatul 2012 - 2016 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi pe cea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale”. În 2022, însă, Coste a câștigat la ÎCCJ procesul împotriva ANI, arătând că înființase o firmă pentru a-și face o fermă, dar în final aceasta nu a avut nicio activitate, nu a emis nicio factură și nu a încasat niciun leu, cu atât mai puțin să fi făcut vreo afacere cu Primăria comunei sau cu o altă instituție a statului.
În schimb, ANI nu a mai avut în ultimii ani nicio investigație care să fi demonstrat că un politician sau un funcționar de rang înalt și-a făcut averea prin mijloace ilegale.