La câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost prins cu plagiatul de jurnalista Emilia Şercan, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis un comunicat în care susţine că membrii formaţiunii sunt îngrijoraţi de "numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea ţării".

Intitulat "Integritatea academică, tăvălită de decidenţi", comunicatul ANOSR face referire la importanţa valorilor morale şi toleranţă zero faţă de furtul intelectual în mediul academic.  

Alianţa susţine şi că autorităţile abilitate precum Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării trebuie să se pronunţe în urma dezvăluirilor Emiliei Şercan, precizând că, până la un verdict, suspiciunile vor pune sub semnul întrebării demersurile din proiectul legii învăţământului.

"Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor şi ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credinţă, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu. Mai mult decât atât, invocarea aşa-zisei reforme în educaţie ca apărare împotriva unor acuzaţii de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii şi valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnităţi în statul român, indiferent de numele acesteia", se arată în comunicat.

Reprezentanţii studenţilor din România au mai transmis și că în viziunea lor proiectul România Educată înseamnă învăţământ de calitate şi incluziune, "nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică".

Plagiatul a fost dezvăluit, luni, de Emilia Şercan într-un articol publicat pe site-ul PressOne.ro, unde apar şi imagini cu paginile originale şi cele plagiate de Cîmpeanu.

Jurnalista a scris că ministrul a copiat, într-un curs universitar apărut în 2006, 13 capitole publicate anterior de doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

"Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă", a scris Emilia Şercan.

Comunicatul integral transmis de ANOSR:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!