Oradea se confruntă în ultimii ani cu o criză de locuri în creşe pentru copii.

Nu ţin pasul cu solicitările!

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care gestionează cele 903 locuri din creşele orădene, în fiecare an circa 200 de micuţi nu reuşesc să fie înscriși, din lipsă de locuri.

"În Oradea sunt 15 locaţii de creşă, care funcţionează cu program de zi, în anul şcolar 2023 - 2024 fiind înscrişi 903 copii. Nu reuşim să acoperim însă toate cererile depuse de părinţi. Au rămas pe dinafară 200 de copii", a declarat joi, în cadrul conferinţei de presă privind raportul de activitate al DASO pe anul 2023, directoarea instituției, Anca Grama.

Numărul micuților care nu au prins un loc diferă de la un an la altul, fiind în scădere, de la circa 250, în urmă cu câţiva ani, la 208 - în prezent.

"Nu avem cum ţine pasul cu solicitările. Astăzi nu avem niciun spaţiu disponibil pentru amenajarea unei creşe, pentru că niciunul nu îndeplineşte normativele privind suprafaţa minimă, iar să construieşti o creşă nouă presupune costuri foarte mari", a declarat pentru BIHOREANUL, Anca Grama (foto).

Presiune din cartierele de blocuri

În prezent, Ministerul Dezvoltării amenajează în Oradea două creşe noi, în strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, cu 110 locuri, şi în strada Aluminei, din cartierul Rogerius, cu 40 de locuri.

"Creşa din cartierul Nufărul ar putea fi finalizată în luna martie, iar din septembrie ar putea deservi deja copiii", a spus Grama.

Potrivit directoarei, cele două amplasamente au fost alese în funcţie de zonele cu cele mai mari cereri de locuri.

"Cele mai multe solicitări vin din cartierele Nufărul şi Rogerius, cu multe blocuri, şi mai puţin din zonele centrale ale oraşului", a explicat directoarea.

Acesta este şi motivul pentru care municipalitatea a investit în construirea de creşe în jurul marilor aglomerări, precum ar fi Parcul industrial din Şoseaua Borşului, cartierul Ceyrat, strada Călugăreni şi altele.

Solicitări în creştere

În ciuda eforturilor depuse pentru asigurarea de locuri în creşe pentru toţi copiii, potrivit directoarei cererea nu va fi acoperită niciodată integral.

"Numărul solicitărilor de locuri este în continuă creştere pentru că tot mai multe familii se mută din zona metropolitană şi foarte mulţi cetăţeni îşi fac flotant în Oradea pentru ca micuţii lor să prindă un loc în creşă, deoarece nu au locuri în localităţile în care stau", a explicat Grama.

Cele mai multe cereri neonorate sunt depuse de locuitori ai comunelor din Zona Metropolitană Oradea.

"Majoritatea celor 200 de copii care nu au prins un loc în creşă nu sunt din Oradea. Aceştia vin din localităţile învecinate unde nu sunt destule locuri. DASO trebuie să asigure locuri pentru solicitanţii din Oradea. De aceea, la departajarea dosarelor, solicitanţii cu domiciliu în reşedinţa de judeţ primesc un punctaj mai mare, iar cei cu flotant, un punctaj mai mic şi riscă să nu mai prindă un loc", a spus directorul DASO.

Pe de altă parte, Anca Grama a mai spus că multe dintre dosarele neonorate au fost depuse de părinţi care doreau să se asigure că au unde să îşi dea copiii la creşă, chiar dacă aveau şi alte opţiuni.

"Sunt mulţi orădeni care depun dosarul doar ca să se asigure că copilul poate beneficia de un loc, dar au alte variante: îl dau în grija bunicilor, îl duc la creşe private sau îi plătesc o bonă. Peste o vreme, când s-a eliberat un loc în creşă şi sunt sunaţi, aceştia spun că nu mai au nevoie de el", a spus Grama.

Pentru anul şcolar 2023 - 2024, DASO a preluat 808 solicitări de locuri în creşă care au concurat pentru doar 518 locuri vacante. În final, au rămas fără loc în creşă 208 copii, în scădere faţă de perioada 2022 - 2023 când au rămas pe dinafară 218 micuţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!