Apa orădenilor se scumpește, de luna aceasta, cu 20%, adică la 5,66 lei pe metrul cub cu TVA inclus.

Începând din 1 mai!

Cea mai mare majorare de tarife din ultimii ani aplicată de Compania de Apă Oradea a fost anunțată de primarul Florin Birta, joi, în încheierea ședinței de Consiliu Local.

„Din 1 mai, tarifele de apă și canalizare se majorează. Astfel, tariful de apă se majorează de la 4,51 lei pe metrul cub la 5,66 lei/mc, iar cel de la canal de la 3,73 lei/mc la 4,63 lei/mc”, a declarat edilul.

Tariful de canalizare pluvială va rămâne, în schimb, nemodificat, de 0,52 lei/mc.

Scumpiri „automatizate”

Potrivit primarului, majorarea se aplică automat, fără să mai fie discutată în Consiliul Local. La fel se va întâmpla și cu majorările din anii următori!

„În anul 2022 am aprobat Studiul de Fezabilitate al proiectului POIM privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bihor, cofinanțarea cu 2% a municipiului Oradea și tarifele în perioada 2022 - 2026. Conform hotărârii, în această perioadă tarifele apă canal vor fi indexate anula cu rata inflației și un indice de ajustare. Acest tarif se adoptă în Compania de Apă Oradea, se trimite la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și se aplică”, a explicat primarul.

Florin Birta a ținut ca majorarea să fie anunțată oficial pentru ca orădenii să nu o afle luna viitoare, la plata facturii pe luna mai.

„Puteam face acest lucru (n.r. - majorarea tarifelor) fără să anunțăm și pe facturile din iunie să apară un tarif mai mare, dar am considerat corect să anunțăm majorarea. Tarifele sunt aprobate deja de ANRSC”, a spus Birta.

Sub media pe țară

Până ca aceast majorare, Compania de Apă Oradea practica cele mai mici prețuri pentru apa potabilă din țară, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

În ciuda scumpirii, pusă deja în aplicare, tarifele de apă și canalizare sunt sub media pe țară, susține primarul de Oradea. „În total, tarifele de apă și canalizare sunt undeva la 10,29 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă poziția 35 din 87 de operatori din țară”, a spus Florin Birta.

Potrivit unui grafic prezentat de acesta, topul celor mai mari tarife este format din societățile Apă Canal Galați, Apavital Iași și CAO Olt, cu tarife totale de peste 15 lei pe metru cub.

La cealaltă extremă, cele mai mici tarife la nivel național sunt aplicate de Euro Apavol Voluntari (circa 6 lei pe metru cub), Apa Canal Sibiu (circa 7 lei) și Apa Serv Alexandria (circa 9 lei).

Tarife de Oradea, la salarii de Oradea...

Argumentul primarului a fost, însă, sancționat rapid de consilierii opoziției reprezentate de PSD, care au susținut că tarifele societății orădene ar trebui să fie și mai mici.

„CAO este un serviciu de utilitate publică, deține o poziție de monopol, orădeanul este un client captiv. Principiu de bază la serviciile de utilizare publică este profit zero”, a protestat Liviu Sabău Popa.

Consilierul a spus că nivelul tarifelor ar trebui comparat cu puterea de cumpărare a populației și nu cu prețurile din alte orașe. „Hai să comparăm salariile din Oradea și cele din Cluj cu tarifele de apă din Oradea și Cluj”, a cerut Sabău Popa.

De altfel, reprezentanții PSD au reclamat în mod repetat că tarifele practicate de societățile Primăriei sunt disproporționat de mari față de veniturile populației din municipiu.

Citește aici Hotărârea de Consiliu Local 1093 din 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!