Aproape 3.000 de orădeni pot scăpa de plata majorărilor aplicate pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale şi nefiscale datorate bugetului local.

Plăteşti restanţa şi scapi de penalităţi!

Consiliul Local Oradea a hotărât joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, scutirea de plata majorărilor a orădenilor care îşi sting obligaţiile fiscale mai mari de 100 lei până la sfârşitul lunii noiembrie.

"În evidenţele fiscale figurează 2.940 de contribuabili persoane fizice restanţiere cu majorări mai mari de 100 lei, respectiv debite restante de 16,4 milioane lei şi majorări în sumă de 5,4 milioane lei", se menţionează în referatul de aprobare al HCL.

Potrivit hotărârii, reprezentanţii municipalităţii estimează suma maximă totală a scutirilor de majorări la 1,2 milioane lei, iar sumele care urmează să fie încasate prin aplicarea acestei facilităţi la 4 milioane lei.

Pentru a beneficia de această facilitate, orădenii vor trebui să îşi plătească toate restanţele, fără penalităţi, şi să ceară municipalităţii printr-o cerere tip anularea acestora până la data de 30 noiembrie.

S-a mai făcut...

Acordarea de facilităţi la plata impozitelor constituie o practică curentă a administraţiei locale pentru stingerea restanţelor fiscale ale orădenilor.

Potrivit unei analize a economiştilor municipalităţii, pe fondul unei prevederi similare, anul trecut soldul restanţelor oraşului a scăzut cu 10%, adică la 27,7 milioane lei, de la 30,8 milioane lei în 2021.

În schimb, numărul restanţierilor a cunoscut o creştere cu 26%, de la 15.133 persoane în urmă cu doi ani, la 19.000 de persoane la finalul anului trecut.

Măsura scutirii de penalităţi acordată şi anul trecut a determinat să îşi stingă obligaţiile 748 de orădeni.

Municipalitatea orădeană a reuşit să încaseze de la restanţieri 5,5 milioane lei, cu preţul renunţării la penalităţi totale de 1,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!