Angajații Primăriei din Lugașu de Jos au refuzat, vineri, să pună în executare o hotărâre judecătorească a Tribunalului Bihor ce prevede rebranșarea la rețeaua de apă a școlii din comună, după ce clădirile acesteia – cu excepția celei în care învață elevii de etnie maghiară – a fost decuplată ilegal, la ordinul primarului Sorban Levente.

Din acest motiv, spune directoarea școlii, unitatea de învățământ ar putea să nu reia luni cursurile, așa că va depune o plângere penală împotriva edilului.

Șicană a la Sorban

Debranșarea școlii din comuna Lugașu de Jos de la rețeaua de apă locală, administrată de Serviciul Apă-Canal aflat în subordinea Primăriei, a avut loc pe 18 august, când însuși primarul Sorban Levente s-a prezentat, cu o echipă de muncitori, pentru a realiza debranșarea.

Oficial, motivul invocat de Sorban a fost că între școală și furnizor nu mai există niciun contract valabil după ce operator al serviciului public de apă și canalizare a încetat să fie Primăria în mod direct, acesta fiind preluat de Serviciul Apă-Canal, din subordinea administrației locale.

Potrivit directoarei școlii, Loredana Berzovan, primarul Sorban Levente s-a dovedit abuziv și de rea credință din cel puțin două motive. „Din cele șase clădiri ale școlii, a debranșat doar cinci, cea de-a șasea, unde funcționează clasele cu predare în limba maghiară din Urvind, nefiind decuplată. Pe de altă parte, Serviciul de Apă-Canal, după debranșarea celor cinci clădiri, realizată ilegal, a impus școlii un contract pentru care urma ca beneficiarul, adică școala, să obțină tot felul de avize, inclusiv de mediu, care de fapt sunt în sarcina Serviciului de Apă-Canal”, a spus ea.

Judecătorii obligă, oamenii lui Sorban refuză

Având în vedere această situație, conducerea școlii din Lugașu de Jos a intentat Primăriei și Serviciului Apă-Canal al acesteia un proces în procedură accelerată, pentru a obține o așa numită ordonanță președințială pentru a le obliga la rebranșarea școlii la rețeaua de apă comunală.

Pronunțată joi de un complet de judecată al Tribunalului Bihor, hotărârea „obligă Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Lugașu de Jos și Serviciul Apă-Canal Lugașu de Jos la rebranșarea unității de învățământ reclamante la rețeaua de apă curentă și la furnizarea continuă a acesteia la imobilele în care își desfășoară activitatea de învățământ”, decizia fiind executorie.

În aceeași zi, însă, deși directoarea școlii însoțită de avocata Simona Pașcu s-a prezentat la Primăria Lugașu de Jos, funcționara care reprezintă Serviciul de Apă-Canal, Crina Țiburcă, nu a putut fi convinsă să dispună punerea în executare a hotărârii judecătorești. „Doamna Țiburcă a spus că face doar ce spune domnul primar Sorban”, a explicat BIHOREANULUI directoarea școlii, Loredana Berzovan.

De altfel, joi, Țiburcă s-a și ascuns de Berzovan și de avocata sa, încercând să fugă și împingând telefonul cu care era filmată reacția sa (video jos).

Sorban s-a ascuns, școala nu poate începe fără apă

Vineri dimineață, când directoarea și avocata s-au prezentat din nou la Primărie, nu au mai găsit niciun reprezentant care să ia decizii, primarul Sorban Levente nefiind de găsit, la fel și viceprimarul Nicolae Cofar și șefa Serviciului Apă-Canal, Crina Țiburcă.

Tot vineri, Direcția de Sănătate Publică Bihor a comunicat conducerii școlii că dacă până luni, 5 septembrie, la ora 8.00, când începe noul an de învățământ 2022-2023 unitatea nu va fi rebranșată la apă, în comuna Lugașu de Jos nu vor putea începe cursurile, „până la remedierea deficienței”.

„În cazul în care se va întâmpla acest lucru, vom depune o plângere penală împotriva domnului primar Sorban Levente și a conducerii Serviciului Apă-Canal din subordinea sa”, spune directoarea școlii.

Nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Prețuri record, facturi record

Conflictul între Primăria și conducerea școlii din Lugașu de Jos a fost declanșat în luna ianuarie a acestui an, când Primăria a emis unității de învățământ două facturi în valoare totală de peste 853.000 lei, pentru un pretins consum de apă nedovedit prin citiri ale apometrelor și considerat ulterior de către Serviciul Județean de Metrologie Legală Bihor drept nelegal.

De altfel, ambele facturi au fost contestate în instanță de conducerea unității de învățământ, procesul fiind în derulare.

De menționat că administrația locală din Lugașu de Jos practică cel mai mare tarif din țară pentru furnizarea apei, de 11,90 lei/metru cub, iar asta chiar la propunerea primarului Sorban Levente. De asemenea, în ciuda denumirii Serviciului de Apă-Canal al Primăriei, pe raza comunei nu există canalizare deloc.

„Nu s-a putut”

De cealaltă parte, ca de obicei, primarul Sorban Levente a refuzat să ofere explicații, deși BIHOREANUL l-a contactat.

În schimb, subalterna pe care a pus-o la șefia Serviciului Apă-Canal, Crina Țiburcă, a dat publicității un comunicat în care susține că rebranșarea ordonată de instanța de judecată nu poate fi făcută deoarece între Serviciu și școală nu există un contract, iar „furnizarea apei în afara unui contract ar crea o situație de nelegalitate”.

De asemenea, Țiburcă susține că pentru neîncheierea unui contract pentru furnizarea apei ar fi vinovată conducerea școlii, care „nu s-a prezentat cu documentația completă”, fără a menționa că obținerea a tot felul de avize era, de fapt, responsabilitatea furnizorului, nu a consumatorului.

Nu în ultimul rând, subalterna lui Sorban nu explică în niciun fel de ce au fost debranșate de la apă doar clădirile școlare în care învață elevii de etnie română, nu și cea din Urvind, unde funcționează clasele cu predare în limba maghiară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!