Acum 15 ani, toate regiile Primăriei erau pe minus. Vă daţi seama cât se putea fura dacă pieţele, inclusiv cea de vechituri, tocau banii contribuabililor? La două luni după ce a fost decapitată conducerea măiastră a fostului primar, au ajuns brusc pe plus. Nu datorită geniului managerial al noilor slujbaşi, ci pentru că pur şi simplu s-au stopat furturile.

Cred că o administraţie locală care conduce companiile din subordine decent, nu neapărat genial, poate aduce mulţi bani la buget, nu să-i prăduiască. Chiar şi mult hulita Termoficare poate deveni un centru de profit dacă foloseşte cu cap fondurile europene, mai ales în contextul în care energia ne costă o avere.

De ani buni, Administraţia Domeniului Public aduce bani serioşi la bugetul local. Şeful ADP, Liviu Andrica, vrea şi mai mulţi, aşa că a pus problema construirii unui hotel lângă Aquapark. Socoteala lui e simplă: mulţi turişti vin în Oradea expres pentru Aquapark, aşa că de ce să nu facă bani şi din cazare? 

Un asemenea stabiliment nu ar face decât să concureze ipoteticul hotel aflat în coasta Aquaparkului, hotel pe care patronul de la Lotus îl tot face de vreo 5 ani, dar încă nu se vede nimic. Din acest punct de vedere, investiţia ADP l-ar putea determina pe Mudura jr. să renunţe la amplasament, spre binele urbei.

Totuşi, eu cred că hotelierii nu ar trebui să fie concuraţi de Primărie. Şi asta pentru că cel mai important lucru care face investiţia în hotel nepotrivită este lipsa acută a spaţiului. Cu bruma de teren rămasă, ADP-ul ar trebui să se concentreze pe extinderea bazinelor, pentru că şi alte oraşe din preajmă se deşteaptă şi vor să ia modelul Oradiei. Iar noi va trebui să fim mereu cu un pas înaintea lor, dacă vrem să prosperăm.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!