În contextul în care declaraţiile doctoriţei orădeance Flavia Groşan - cum că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale - au făcut înconjurul ţării, iar cel puţin în Oradea mai mulţi pacienţi au refuzat în ultimele zile tratamentele cu oxigen, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, trage un semnal de alarmă.
Marţi seară, într-o emisiune la Digi24, în care a fost întrebat şi despre situaţia din Oradea, Arafat a ţinut să explice pe înţelesul tuturor ce înseamnă oxigenul pentru corpul uman, subliniind şi ce înseamnă lipsa acestuia, în special în situaţia în care cineva se confruntă cu probleme grave de respiraţie.
Eşti într-o situaţie critică, dacă...
"Deci baza pe care trăim toţi este faptul că avem oxigen şi respirăm şi corpul este oxigenat, celulele sunt oxigenate. În momentul în care ai o problemă la nivelul aparatului respirator şi începi să ai oxigenare 80%, 70%, 50%, înseamnă că eşti într-o situaţie critică", a spus Arafat, subliniind că "oxigenul este medicamentul de bază în această problemă".
"Tu trebuie să te oxigenezi mai corect. Refuzând oxigenul, nu faci decât să să grăbeşti şi să agravezi situaţia şi să ajungi la o situaţie ireversibilă! La un moment, corpul ajunge la o situaţie în care, chiar dacă îi dai oxigen, dar e târziu, nu mai răspunde. Ajunge la o fază ireversibilă şi continuă să meargă spre deces", a explicat şeful DSU.
Acesta a insistat că "administrarea oxigenului este una din soluţiile de bază" în tratamentul anti-Covid şi a explicat şi de ce este nevoie ca pacienţii să ajungă la spital din timp.
Au fost duşi în eroare
"Ajungi la spital pentru că ai nevoie de oxigen, în primul rând pentru că nu respiri bine. Ajungi la Terapie Intensivă pentru că respiraţia proprie nu mai e suficientă şi ai nevoie de ajutor", afirmă el, arătând şi că aparatele speciale - invazive sau mai noninvazive - au rolul lor foarte important în susţinerea vieţii.
"Deci cei care cred că oxigenul nu este necesar au fost induşi în eroare. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă, că este medicamentul de bază când problema este respiraţia şi plămânii, când plămânii nu-şi fac treaba complet şi trebuie să ai acest oxigen", a arătat el.
"Pacienţii ne imploră să nu le dăm"
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, citând medici orădeni, încă de joia trecută, de la o zi după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră.
"Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă (n.r.- luni). Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen", a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea. Până la urmă, după doar 5 minute, pacientul şi-a pus singur masca de oxigen, pentru că nu mai putea să respire.
O dezvăluire în acest sens fusese făcută şi de preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş. "Au fost pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia", a declarat dr. Pantiş.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, dr. Flavia Groşan susţinea că în spitale au loc multe decese ale pacienţilor Covid deoarece li se administrează oxigen terapeutic, ceea ce provoacă edeme cerebrale.
"Eu mă duc pe medicaţie ca să controlez saturaţia din oxigen. (...) Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturaţie, medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital şi a apelat la mine. Am reuşit să-l vindec fără spitalizare şi doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicaţie frumos până l-am vindecat. Dacă se ducea în spitale, îl intubau pe loc", a susţinut doctoriţa.