Fac un apel fierbinte la cei 200.000 de specialişti în arhitectură din Oradea pentru a participa la votarea celui mai bun proiect pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării din strada Independenţei! Şi când zic 200.000 de arhitecţi, nu fac nicio glumă. Până la urmă, cu toţi ne iubim oraşul şi vrem să arate cât mai bine.

Cine crede că numai în zilele noastre proiectele de urbanism sunt controversate se înşală. Acum, fenomenul e mai vizibil pentru că suntem la un click distanţă de o soluţie genială, care să ne asigure eternitatea. Oraşul acesta a avut mereu oameni care s-au opus unor proiecte sau care le-au considerat pe-ale lor mai bune, ceea ce mi se pare normal.

Când s-a făcut concurs pentru proiectarea Palatului Primăriei, au ieşit câştigătoare patru proiecte. Acestea i-au fost puse în braţe arhitectului Rimanoczy Kalman junior, care şi el participase la concurs cu o idee. Ce Ordin al Arhitecţilor, ce troli care să-l înjure pe primar?! Rimanoczy a decis care e forma potrivită pentru Primărie şi oraş, făcând un melanj din cele patru proiecte, dar cu elementele principale din propria lucrare.

Mi-am adus aminte de asta când am văzut, lansată de Primărie, consultarea publică cu privire la amenajarea spaţiului de deasupra parcării din centru. Mie îmi plac două proiecte, cel al Atelierului Schmidt, cu tentaculele acelea care ies deasupra Crişului, şi soluţia propusă de Muun Concept, care a imaginat deasupra intrării în parcare o construcţie de sticlă cu funcţie de Galerie de Artă.

M-aş bucura să avem un arhitect cu autoritatea şi de valoarea lui Rimanoczy, care să combine armonios cele două proiecte, astfel încât să avem şi o galerie de artă modernă, şi nişte alei care "plutesc" peste Criş.