Arhivarii din România şi Ungaria au lansat în premieră, joi, la Oradea, ghidurile cu documentele pe care le deţin din zona Transilvaniei.

Ghidul documentelor

Documentele vor uşura mult activitatea cercetătorilor din cele două ţari care, pe viitor, vor şti de unde să le ceară.

„Ghidurile conţin toate documentele aflate în arhive începând din perioada medievală până în anul 1918. Un cercetător care are nevoie de un anumit act din arhivele de la Budapesta, de exemplu, consultă ghidul, vede unde se găseşte acesta, după care îl poate solicita, printr-un email, uşurându-şi mult munca", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa (foto sus).

Desfăşurată în sala Traian Moşoiu a palatului administrativ al oraşului, întâlnirea de joi a reunit specialişti de top din cele două ţări.

Printre participanți s-au mai numărat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, adjunctul șefului IPJ Bihor, Adrian Bucur, șeful Serviciului Arhivele Naționale Bihor, Mihai Goergiță și alții.

Viceprimarul Marcel Dragoş, gazda evenimentului, a lăudat, în luarea sa de cuvânt, colaborarea specialiştilor în arhive din cele două ţări în folosul istoricilor, sociologilor, dar şi al beneficiarilor de rând care caută anumite documente.

„Eu sunt de profesie inginer geodez. De multe ori i-au îndemnat pe cetăţeni să facă drumul la Debreţin sau Budapesta unde, în arhivele colegilor şi colaboratorilor noştri, se puteau găsi informaţiile pe care le căutau", a spus Dragoş.

„Rolul nostru nu este de a interpreta istoria"

Prezent la lansarea ghidurilor, directorul Arhivelor Naţionale Maghiare, Szabó Csaba, a afirmat că acestea sunt instrumente utile. "Lumea va afla informaţii despre ce se găseşte în arhivă în Ungaria, iar documentariştii din Ungaria vor afla ce pot să consulte în arhivele din România", a spus Szabó.

În acest sens, liderul delegaţiei din Ungaria a mai afirmat că "chiar dacă colaborarea noastră s-a mai împotmolit uneori, rolul nostru nu este de a interpreta istoria, ci de a spune lucrurile aşa cum au fost scrise în istorie".

Szabó Csaba a mai spus că "este important să căutăm în arhivă şi să aducem la lumină ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte".

Primele afişe ale teatrului orădean

De precizat că volumul referitor la fondurile şi colecţiile referitoare la Transilvania din Ungaria a văzut lumina tiparului anul trecut.

Joi, la Oradea, au fost lansate ultimele patru din cele şapte volume cu inventarul documentelor despre Transilvania aflate în Arhivele Naţionale Române.

Cu ocazia evenimentului, în sala mare a Primăriei a fost vernisată expoziţia "Aspecte din viaţa culturală a Oradiei (1750 – 1950)".

Aceasta cuprinde, în original, de la afişe ale unor spectacole, la manuscrise muzicale şi dramaturgice, documente privind activitatea teatrală din Oradea ultimelor două secole, aflate în colecţiile Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!