Am râs în hohote de gafele nefericitei Viorica Dăncilă, chit că era de plâns, pentru că doamna era premier şi trebuia să scoată ţara din necaz, în caz de război de exemplu. Zâmbim când îl vedem pe electricianul Lucian Bode, înnobilat la rangul de inginer de inegalabila Sorbonica, cum s-a cocoţat pe scaunul Brătienilor.

Ne hlizim la Marcel Ciolacu, omul care ocupă locul lăsat liber de rasatul Adrian Năstase, cum ne asigură că ordonanţa din energie va ţine cont şi de biserici, companii de apă şi de transport local. Dă bine la popor, domn Marcel, să începi cu bisericile, dar parcă era şi mai frumos să faceţi o ordonanţă ca lumea, nu pe genunchi.

Acceptăm ca plagiatorul Nicolae Ciucă să se joace de-a prim-ministrul şi să vină cu soluţii uluitoare, cum ar fi schimbarea becurilor clasice cu cele LED. Ne stârneşte râsul marioneta băieţilor deştepţi din energie, Virgil Popescu, care după ce a oprit termocentrala de la Mintia pe motiv că oamenii nu l-au primit conform gradului pe care-l are, acum a dat instalaţia pe bani mărunţi la arabi. Iar el, ca şef peste întreg sistemul energetic național, ne sfătuieşte să ne înlocuim frigiderele cu altele mai economicoase.

Dacă oamenii de slabă calitate nu sunt chiar atât de periculoşi în vremuri de pace, când apar probleme ţara e în voia sorţii. Aşa-i când ne conduc proştii! Nu frigidere trebuie să scoatem din priză, domn Popescu, ci matale trebuie să pui cu botul pe labe speculatorii din energie! Dar cum să o faci dacă eşti sluga lor prea plecată?

Rezolvarea e simplă. Dacă producţia unui kWh costă de exemplu 1 leu, iar preţul la consumator ajunge la 10 lei, tu ca ministru nu ai decât să faci o impozitare cu 99% pentru tot ce depăşeşte 2 lei. Să câştige şi intermediarii, transportatorii şi distribuitorii, să câştige şi statul. Stat care apoi va avea de unde să subvenţioneze preţul curentului pentru firme şi populaţie.

Dacă la nivel naţional suntem pierduţi, măcar în Oradea am putea da semne mai vioaie de inteligenţă. Plătim curent de ne spargem pentru Aquapark, la CAO sau la OTL, dar şi producem cu motorul de avion al lui Bolojan. De ce să dăm curentul în reţea când ne-am putea alimenta propriii consumatori, fără să mai plătim în plus la intermediari?

Nu mă îndoiesc că întreaga manoperă presupune multă bătaie de cap, dar de aia ne-am ales oameni după gustul nostru în administrația locală, ca să se deosebească de caricaturile din Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!