Se anunță un an greu pentru zonele verzi din Oradea: nu mai puțin de șase parcuri mari vor intra în șantier!

Orașul are o alocare dedicată din fonduri nerambursabile de 18 milioane euro, bani care pot fi cheltuiți doar pentru îmbunătățirea spațiilor verzi, așa că Primăria a pregătit proiectele. Spre nemulțumirea unora dintre orădeni, care cred că e suficient ca unele dintre parcurile orașului să fie doar întreținute.

Bani cu dedicație

Parcurile care vor intra în șantier sunt cel din Șanțul Cetății, 22 Decembrie, I. C. Brătianu, Libertății, 1 Decembrie și micuța zonă verde din jurul bustului compozitorului George Enescu, aflat la capătul podului Dacia. În total, investițiile se ridică la 92,2 milioane lei. Cum Parcul Petőfi se află deja în lucru, este clar că în 2024 orădenii nu vor găsi liniștea în spațiile verzi din oraș. În ele vor dudui utilajele...

Florin Birta, primar Oradea„Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spaţii verzi de 18 milioane euro, prin Programul Operaţional Regional, bani rezervaţi pentru Oradea. Sunt axe dedicate pentru astfel de investiţii. Dacă am dori să facem altceva decât parcuri, cu aceşti bani nu am putea. Avem deci varianta ori să le facem, ori să pierdem banii”, a explicat primarul Florin Birta (foto), înaintea ședinței Consiliului Local în care s-au aprobat cinci dintre cele șase proiecte, documentația pentru Parcul 1 Decembrie fiind deja girată de aleșii orădenilor.

Rapsodia lui Enescu

Edilul a promis că la primăvară vor începe toate lucrările, iar până la începutul anului 2025 acestea vor fi gata. Greu de crezut, totuși, dat fiind că multe dintre șantiere sunt complexe.

directoarea tehnică adjunctă a Primăriei Oradea, Adina PopaDe exemplu, în centrul Parcului Libertății urmează să fie amenajată o piațetă, iar pe marginea dinspre Criș o pistă pentru alergare. În luncă reprezentanții municipalității promit să nu intervină prea mult. „Singurele intervenții vor consta în introducerea unui mixt de specii ierboase care se pretează zonei, nu gazon, şi se va introduce mobilier urban, de la mese şi bănci, la coșuri de gunoi”, a explicat directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa (foto).

În Șanțul Cetății, municipalitatea vrea o scenă și o zonă pentru food-truck-uri.

Inedit este proiectul de reamenajare a scuarului din jurul bustului lui George Enescu, de lângă Hotelul Continental. Acest parc se va numi „Rapsodia” și va avea alei pavate cu piatră naturală, flori de câmp, plante perene și încă 36 de arbori pe lângă cei 3 existenți. Șantierul va cuprinde și scările din vecinătate, care vor fi îmbrăcate în piatră naturală, cu aspectul clapelor unui pian.

Schimbări serioase vor fi și în Parcul 22 Decembrie, care va avea un teren de sport și o fântână cu jocuri de apă, spre strada Horea.

„Nu întreții, se distruge”

De asemenea, intervenții semnificative vrea Primăria în Parcul Brătianu, unde, pe lângă refacerea terenurilor de sport și a locurilor de joacă, se va amenaja un iaz cu pod de lemn peste el, care să amintească de un ochi de apă care se afla pe vremuri aici, și se vor construi vestiare, grupuri sanitare și dușuri. Între copacii sănătoși, va fi creat un mini-parc de aventură, cu perete pentru cățărat și tiroliană, dar și un loc pentru yoga sau pilates.

Mai mulți orădeni care obișnuiesc să se plimbe în parc nu sunt de acord cu această investiție. „Putem moderniza la nesfârșit parcul, dacă nu îl întreținem. El are și acum terenuri de sport, are și locuri de joacă, dar neîntreținute, și un WC nefuncțional. Orice faci, dacă nu întreții, se distruge, așa că putem la nesfârșit să spargem tot și să facem de la capăt”, s-a plâns Maria Cighi. Alături de mai mulți orădeni, ea a semnat o petiție împotriva proiectului, făcută de Asociația România Eco, filiala Bihor.

Iaz versus Criș

Din 2008, Maria Cighi locuiește în apropierea parcului și obișnuiește să se plimbe în acea zonă. Ea spune că mai mulți oameni care vin în parc au aceeași părere: locul trebuie să-și păstreze forma de acum. „Nu are nevoie de iaz, că e Crișul aproape, pentru cine vrea să vadă apa. Nici vestiare nu trebuie, pentru că pot deveni locuri în care tineretul se întâlnește pentru alte scopuri. Cine vine în parc pentru sport, de regulă vine cu mașina și poate să-și schimbe tricoul la toaletă”, a spus orădeanca.

Prin petiția pe care au depus-o la Primărie, orădenii cer nu doar ca modernizarea să nu se facă în aceste condiții, ci și ca proiectul să fie supus dezbaterii publice. Un obicei care pare că a dispărut de pe agenda Primăriei, căci niciunul dintre proiectele de modernizare de spații verzi - și, de altfel, de alte zone publice - nu a fost discutat cu cetățenii în prealabil.

Așadar, nu mai rămâne de văzut decât dacă, la finalul șantierelor, vor mai exista nemulțumiri...


VOCEA STRĂZII:

Credeți că Parcul I.C. Brătianu are nevoie de funcțiuni noi (iaz, vestiare, dușuri) sau trebuie doar întreținut?

Parcul Brătianu trebuie doar întreținut, nu modificat. Este unul dintre cele mai frumoase din oraș și nu vrem să-l stricați.

Anonimă

Toată lumea vrea un oraș frumos, dar cum fără deranj? Parcul Brătianu are un potențial uriaș, nu cred că strică să fie înnoit.

Marcel Lup

Întâi să termine Primăria lucrările la Parcul Petőfi și la Parcul Bălcescu, apoi să se apuce de alte șantiere. Și fără să taie pomi.

Cornelia Nagy

Nu știu dacă are nevoie parcul de iaz, dar susțin ideea vestiarelor și a grupurilor sanitare decente și funcționale. E jenant că nu avem așa ceva.

Florin

M-am născut și am locuit în zona parcului 54 de ani. Este cel mai frumos parc! Nu trebuie schimbat, ci doar întreținut.

Dorina Pădure

Cine vrea să vadă modernizare marca Birta-Bolojan să poftească acum în Parcul Petőfi, care arată dezastruos. Nu vrem și în Brătianu.

László Voisz

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!