Proiectul de regenerare urbană privind amenajarea unui restaurant McDrive pe terenul viran de la intrarea din Bulevardul Ştefan cel Mare în strada Lacul Roşu a stârnit pasiuni în şedinţa de marţi a Consiliului Local Oradea.

Social-democratul Emilian Pavel i-a reproşat primarului Florin Birta că i-a minţit pe riverani afirmând în campania electorală că investiţia nu se va face.

"De ce i-ați mințit pe cetățeni?!"

"De ce i-aţi minţi pe cetăţeni? În campania electorală aţi spus că nu se va face acea investiţie!", l-a acuzat pe primarul Birta liderul grupului PSD.

Consilierul local a participat la şedinţă online şi i-a reproşat primarului că, potrivit unui studiu comandat de municipalitate, amplasamentul urma să fie ocupat cu un parc, iar acum va fi mobilat cu un restaurant, la construcția căruia vecinii se opun.

"Nu luaţi în considerare faptul că oamenii de acolo nu vor acest restaurant care va face mizerie, deranj şi gălăgie", i-a reproşat Pavel primarului Birta.

Social-democratul a acuzat conducerea Primăriei să ignoră cererile riveranilor şi evită să discute cu ei. "Doamna viceprimar Arina Moş a fost în vizită în teren şi când a fost interpelată de cetăţenii de acolo a spus că a venit pentru alte lucrări", a zis consilierul.

"Această zonă se va transforma"

În replică, primarul Florin Birta a susţinut în continuare poziţia Primăriei menţionată în raportul de specialitate, potrivit căreia amenajarea unui restaurant McDrive ca îmbunătăţi aspectul zonei.

"Este recunoscut faptul că restaurantele de acest tip oferă consumatorului spaţii curate, îngrijite, atent supravegheate, motiv pentru care investiţia nu va reprezenta o intervenţie agresivă, ci va reprezenta un plus faţă de situaţia actuală, cu atât mai mult cu cât investitorul se va obliga să investească şi în amenajarea de locuri de parcare cu acces public", se menţionează în document.

Birta a afirmat că locul este în momentul de faţă "o zonă abandonată, plină de mizerii şi neîngrijită".

Primarul a spus că municipalitatea a intenţionat iniţial să exproprieze amplasamentul pentru a-l reamenaja, dar a renunţat în momentul în care a apărut un investitor dispus să îşi asume aceste cheltuieli.

"Am vrut să expropriem acest teren, dar dacă a apărut interesul unui investitor privat am spus să nu mai investim noi. Această zonă se va transforma, va fi mult mai curată, pusă la punct şi nu va deranja locuitorii", a declarat Birta.

Edilul nu s-a abţinut să nu fie ironic la adresa consilierului PSD, spunând că "poate domnului Pavel îi place cum arată acel loc".

Restaurant cu terasă şi parcare

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, pe locul viran de la intersecţia Bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Lacul Roşu, folosit în prezent de riverani ca parcare improvizată, urmează să fie construit un restaurant de tip drive-in.

Amenajat pe un singur nivel, localul cu o suprafaţă de 395 metri pătraţi va avea terasă, 19 locuri de parcare, dar şi spaţii verzi, alei carosabile şi pietonale. Accesul rutier se va realiza atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare, cât şi dinspre strada Lacul Roşu.

Proiectul restaurantului, proiectat de arhitectul orădean Daniel Tivadar, a fost comandat de firma SC Evolution Developers SRL cu sediul în Sânmartin şi obiect de activitate dezvoltarea proiectelor de construcţii.

Planul Urbanistic Zonal care prevede construcţia restaurantului a fost aprobat în şedinţa de marţi cu votul consilierilor PNL şi UDMR. Consecvenţi poziţiei asumate, reprezentanţii PSD au votat "împotrivă".