Orădenii sunt vizaţi de o tentativă de fraudă online care implică folosirea neautorizată a identităţii vizuale a companiei de transport public Oradea Transport Local (OTL) şi a Primăriei Oradea. Pe reţeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină falsă intitulată "Cardul de transport public din Oradea", care utilizează ilegal logoul OTL, stema municipiului şi imagini cu mijloacele de transport în comun din oraş, cu scopul de a-i convinge pe oameni să-şi dezvăluie datele personale şi financiare.

Pagina de Facebook a fost creată recent şi promovează o "oportunitate unică" pentru locuitorii din Oradea. Frauda constă în oferirea unui card de transport cu valabilitate de şase luni la un preţ extrem de mic, de doar 11,75 lei, cu un număr limitat de 500 de carduri disponibile, oferta fiind valabilă, chipurile, până la 30 august. 

În postările de pe această pagină se promovează faptul că aceste carduri pot fi folosite pe toate tipurile de transport public din oraş şi îndeamnă la accesarea unui link online pentru a intra în posesia cardului.

Pentru a crea aparenţa de credibilitate, pagina falsă este însoţită de comentarii care par a fi lăsate de utilizatori mulţumiţi, însă acestea provin de la conturi false.

După accesarea link-ului, utilizatorii sunt direcţionaţi către un site care foloseşte, la fel, identitatea vizuală a OTL, unde oamenii sunt invitaţi să completeze un chestionar scurt şi să participe la un joc de tip "alege cadoul potrivit". 

"Felicitări, ai confirmat că eşti o persoană reală. Azi, 28 August, ai ocazia să primeşti un cardul de OTL Oradea (sic!). Trebuie doar să alegi căsuţa potrivită. Ai la dispoziţie trei încercări, mult noroc!", este mesajul care apare.

În urma jocului, internauții sunt informaţi că au câştigat un card OTL, însă pentru a-l revendica, trebuie să completeze un formular cu datele personale (nume, adresă, număr de telefon) şi să furnizeze detalii despre cardul bancar.

Reacţia OTL

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii OTL au confirmat că societatea de transport public orădeană nu are nicio legătură cu pagina de Facebook şi cu site-ul care promovează acest tip de abonamente şi au reamintit modalităţile oficiale de achiziţionare a cardurilor de transport. 

"Scopul acestei fraude online este de a obţine datele personale ale oamenilor şi accesul la cardul lor bancar. În momentul în care ai dat datele, ei devin stăpâni pe cardul tău", a explicat Marius Nicoruţ, directorul tehnic al OTL.

Acesta a subliniat că OTL nu vinde carduri online şi că singurul mod prin care acestea pot fi obţinute este fizic, de la punctele de vânzare OTL din oraş sau, în cazul elevilor, prin şcoală.

Directorul economic al OTL, Romeo Nica, a precizat la rândul său că pagina este falsă şi că OTL va depune o plângere la poliţie.

De asemenea, el a avertizat călătorii să nu acceseze pagini care promit promoţii sau carduri ieftine, subliniind că tarifele OTL sunt stabilite de Consiliul Local şi nu pot fi modificate fără un anunţ oficial.

"Preţul promovat în această escrocherie online de 11,75 lei este mai ieftin decât o legitimaţie pentru o zi, care costă 15 lei. Noi nu cerem datele de card, iar pentru plata online aferentă încărcării abonamentelor lucrăm prin platforma românească Eu Plătesc", a declarat Nica. 

El a reiterat că pentru a face orice plată online către OTL, cetăţenii trebuie să deţină întâi un card fizic emis de la punctele de vânzare OTL din oraş.

Astfel de escrocherii cu pagini în numele unor regii sau societăți de transport local au fost semnalate şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Arad, Vâlcea, Braşov, Constanţa sau Ploieşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!