Fosta Policlinică Mare de pe strada Republicii lasă în urmă trecutul părăginit. După ani de abandon, clădirea va intra curând în reabilitare, săptămâna trecută muncitorii firmei Selina începând să demonteze plasele de siguranță, pentru a putea începe lucrările.

După cum BIHOREANUL a mai scris, clădirea aflată pe strada Republicii nr. 35, care va deveni sediul Consiliului Județean Bihor, este în stare avansată de degradare și are nevoie de lucrări de arhitectură (înlocuirea tâmplăriilor, refacerea finisajelor interioare și realizarea termoizolării), de un sistem de încălzire prin pardoseală, alimentat de pompe de căldură, de instalații de ventilație, de climatizare, sanitare și electrice, dar și de diferite lucrări conexe.

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a CJ Bihor, Bianca Firezar, a precizat că, deocamdată autorizația de construcție nu a fost emisă, dar este o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla.

Zilele trecute, în interiorul clădirii se puteau auzi muncitori lucrând. De asemenea, mai multe utilaje au acționat și în fața imobilului.

Așa cum ziarul nostru a mai arătat, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, și reprezentanții asocierii de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor au semnat în primăvară contractul pentru reabilitarea clădirii și transformarea în sediu al instituției.

Cele trei firme au câștigat o licitație pentru o sumă mai mare cu aproape 4 milioane lei decât la licitația din 2020, câștigată tot de ele, diferența fiind, însă, că sursa de finanțare nu va mai fi bugetul județului, ci fondurile europene.

De altfel, luna trecută, BIHOREANUL a arătat că CJ încearcă să atragă 5 milioane de euro prin PNRR.

La finele lunii trecute, vicepreședintele CJ Mircea Mălan a precizat pentru BIHOREANUL că, dacă proiectul va fi aprobat, lucrările ar putea începe curând, pentru că CJ Bihor are deja contractul semnat pentru execuție și avizele necesare de la Ministerul Culturii.

„Licitația s-a finalizat, a fost desemnat un câștigător, dar am mai avut de făcut mai multe expertize pentru componenta artistică, pentru a obține avizul Ministerului Culturii. Vinerea trecută am primit avizul, vom emite autorizația de construcție și ordinul de începere a lucrărilor și, simultan, încercăm să obținem finanțarea nerambursabilă”, a declarat Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!