Consiliul Județean Bihor s-a reunit, vineri, într-o ședință extraordinară de îndată, pentru a aproba mai multe proiecte care trebuie depuse urgent pentru finanțare nerambursabilă. Printre acestea se numără și reabilitarea fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii din Oradea, care ar putea atrage astfel 5 milioane de euro în „Valul Renovării”, o axă de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Vicepreședintele Mircea Mălan a explicat că luni se va deschide această axă, unde investițiile vor primi finanțare pe principiul „primul venit, primul servit”. „Direcția pe care Consiliul Județean vrea să meargă este aceea de a încerca să valorificăm toate oportunitățile de finanțare pe care le avem la dispoziție. (...) Încercăm să primim finanțare europeană pe acest program. Luni dimineață sperăm să depunem proiectele și sperăm să fim și câștigători”, a declarat Mălan, în plenul ședinței.

Totul e pregătit

Potrivit hotărârii votate în unanimitate, clădirea aflată pe strada Republicii nr. 35 are nevoie de lucrări de arhitectură (înlocuirea tâmplăriilor, refacerea finisajelor interioare și realizarea termoizolării), de un sistem de încălzire prin pardoseală, alimentat de pompe de căldură, de instalații de ventilație, de climatizare, sanitare și electrice, dar și de diferite lucrări conexe. Valoarea investiției este estimată la 5 milioane de euro, suma maximă acordată din PNRR pentru aceste proiecte.

Mălan a precizat, pentru BIHOREANUL, că dacă proiectul va fi aprobat, lucrările ar putea începe curând, pentru că CJ Bihor are deja contractul semnat pentru execuție și avizele necesare de la Ministerul Culturii, emise chiar în urmă cu o săptămână. „Licitația s-a finalizat, a fost desemnat un câștigător, dar am mai avut de făcut mai multe expertize pentru componenta artistică, pentru a obține avizul Ministerului Culturii. Vinerea trecută am primit avizul, vom emite autorizația de construcție și ordinul de începere a lucrărilor și, simultan, încercăm să obținem finanțarea nerambursabilă”, a declarat Mălan.

În același „Val al renovărilor”, CJ Bihor a votat să depună proiecte și pentru o clădire aflată pe strada Dunărea nr. 2, tot în proprietatea județului, și alte trei aflate pe străzile Înfrățirii și Traian Lalescu din Oradea și administrate de DGASPC Bihor (Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Trinitatea, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Încrederea, respectiv Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost).

Bolojan: „Fiecare face așa cum îi dictează conștiința”

În aceeași ședință, aleșii bihorenilor au luat act de demisia consilierului PSD Ciprian Anta din forul județean și, astfel, eliberarea locului ocupat până la precedenta ședință de acesta. Pe 22 septembrie, Anta și o altă consilieră PSD, Ioana Bara, au votat pentru exproprierile de terenuri necesare pentru realizarea unui inel metropolitan de la Nojorid la Oșorhei, în ciuda faptului că grupul social-democrat avea ordin de partid să blocheze, din nou, investiția.

În urma scandalului, Anta a demisionat din CJ, iar Bara din PSD, așa că mandatul ei, după cum a explicat la ședinta de vineri secretarul județului, Carmen Soltănel, se va încheia prin ordin al prefectului Bihorului. Cel mai probabil, la următoarea ședință ordinară, PSD va putea și să desemneze înlocuitorii.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a profitat de întâlnirea de vineri pentru a le mulțumi celor doi consilieri. „Se cuvine să le mulțumesc celor doi colegi consilieri pentru că au votat punctul de pe ordinea de zi care se referă la exproprierea terenului pentru drumul care constituie inelul metropolitan, pentru că nu se putea merge mai departe cu acest proiect fără respectarea acestei condiții și știți foarte bine acest lucru. Din punctul meu de vedere, au făcut un lucru corect, care n-are nicio chestiune politică, niciun fel de tranzacție de niciun fel, și vreau să le mulțumesc pentru acest vot și pentru activitatea din Consiliul Județean. Fiecare face așa cum îi dictează conștiința și fiecare partid are regulile pe care și le stabilește la nivelul conducerii”, a spus Bolojan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!